НОВИНИ


ОТКРИХА СЪЩЕСТВО НАПОДОБЯВАЩО БАЛОН НА ВРЪВ
22.04.2019


В най-дълбокото място на Индийския океан (Яванската падина) изследователи заснеха необикновено същество, приличащо на въздушен балон.
 

 

 
„Ние просто гледахме видео екрана, когато нещо странно изплува от мрака“, разказва Алън Джеймисън, главният учен в експедицията Five Deeps Expedition и старши преподавател в университета в Нюкасъл.

"С дългия си придатък, то приличаше на балон завързан на връв."

След търсене в научната литература, Джеймисън открива група учени в Япония, които са описали нещо подобно преди около 20 години. Но има ключови различия между новооткритото създание и описаното в литературата - последното има нишки, които излизат от върха на главата му, докато при сега наблюдаваното, те липсват. Има голяма вероятност това да е нов вид.

Това същество вероятно използва дългото си пипало, за да се задържи по-добре към сеизмично активното морско дъно.Целта на експедицията Five Deeps Expedition е да достигне и изследва най-дълбоките места на петте световни океана. Тъй като четири от тях никога преди не са били посещавани от хората, "не е голяма изненада за нашия научен екип, че откриваме някои същества, за които сме сигурни, че са нови видове", казва мултимилионерът и организатор на експедицията Виктор Весково.

В следващите две седмици, учените ще се отправят към Марианската падина, най-дълбокото място в Тихия океан.
 
източник: vanyo

 


 
1013641