НОВИНИ


МЕРКЕЛ ПУСНА ОФИЦИАЛНО ГЕРМАНСКИЯ ТЕРМОЯДРЕН РЕАКТОР
04.02.2016


На 3 февруари в 16:25 часа стартира термоядреният реактор на водородна плазма Wendelstein 7-X, разположен в Института по физика на плазмата Макс Планк в германския град Грийфсвалд.
 
На събитието присъства германският канцлер Ангела Меркел, която е възпитаник на катедрата по физика на университета в Лайпциг. Тя извърши тържествено пуска на съоръжението. Tермоядреният синтез е технология, пресъздаваща процесите протичащи в Слънцето и другите звезди. На 10 декември 2015 г. Wendelstein 7-X стартира с хелиева плазма, която физиците поддържаха в равновесие в продължение на 1-2 секунди.
 

Техническият директор на проекта Ханс-Щефан Бош показва компютърни изображения, показващи плазмата във вътрешността на реактора.

Идеята е да се загреят атомите до температури от повече от 100 млн. градуса по Целзий, като при тази температура техните ядра трябва да се слеят. Ядреният синтез трябва да се осъществи в специална вакуумна камера, където потока от атоми, под формата на супергореща плазма от йонизиран газ, се поддържа с помощта на свръхпроводими магнити, така че този поток да не се допира до студените стени на съда.

Използвайки микровълново загряване с мощност от два мегавата, немските физици са загрели разреден облак от водород до температура от 80 млн. градуса по Целзий и са задържали получената плазма в равновесие за една четвърт от секундата. Смята се, че резултатите от изпитванията са успешни. С тази мощност експериментите ще продължат до средата на март. Дотогава се планира да се постигне поддържане на плазмата в продължение на десет секунди.

След четири години германските учени планират да задържат плазмата за половин час, а мощността за загряване да се увеличи до 20 MW.

Немският термоядрен реактор е най-мощният в света стеларатор. Строителството му, което започна през 2005 г. и завърши през 2014 година, струва над един милиард евро.


 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1012301