НОВИНИ


КОСМИЧЕСКИЯТ БУДА
06.02.2016


Статуя на будистки монах с реални размери е изследвана с дигитален 3D скенер, който е открил невероятни илюстрации, гравирани във варовика, които разказват за живота и ученията на Буда. Почти невъзможно е гравюрите да бъдат видени с просто око, затова на изследователите им се наложило да използват високотехнологична техника за сканиране.
 
Статуята Буда Вайрочана, позната още като „Космическият Буда“, е открита в Китай и е направена по времето на северната династия Ки (550 – 577 г.). Това е епоха на големи трансформации в изкуството и религиозното изразяване.
 

Wikimedia Commons

„Иконографията на сцените, изобразени върху варовиковата роба, описва живота на историческия Буда, както и „Царствата на съществуване“ – символичната карта в будисткия свят“, обясняват от арт галерията Freer, където се намира статуята в момента.

„В будистките текстове Вайрочана представлява задвижващата сила на всички явления във Вселената. Поредните сцени се явяват спиритуалистично излъчване от самия Буда и илюстрират фундаменталните будистки учения. В началото тези изображения са били оцветени, както става ясно от откритите следи от пигменти.“
 


Досега изследователите се опитвали да отличават различните илюстрации чрез търкане с хартия, но този метод износил гравюрите изключително много и тогава Кийт Уилсън (Keith Wilson), който е уредник на галерията, се обърнал към новата технология за 3D дигитализация на музея Смитсониън. Когато резултатите били получени, Уилсън бил удивен от това колко ясно и детайлно са направени гравюрите. Според уредника на галерията на статуята също така се вижда и една от най-сложните сутри – съединяване на три или четири събития в една илюстрация.

Благодарение на тази технология за 3D дигитализация сега учените ще могат да изследват подробно всички илюстрации върху Космическият Буда, разкривайки по този начин досега непознати детайли от изкуството и културата на Китай през VI век.

Вижте зашеметяващото видео на 3D дигитализирания образ на статуята, а най-долу имате възможността сами да изследвате сложните изображения.

 
източник: drevnite.com

 


 
1036172