НОВИНИ


РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯ ДОВЕДЕ ДО ОСТАВКА В НОБЕЛОВИЯ КОМИТЕТ
09.02.2016

Подалият оставка член на Нобеловия комитет по физиология и медицина Урбан Лендал (Urban Lendahl)

Скандал с италианския хирург-експериментатор Пауло Макиарини (Paolo Macchiarini) е станал причина за оставката на член на Нобеловия комитет по физиология и медицина Урбан Лендал (Urban Lendahl), съобщава Ню Йорк Таймс.
 
По информация на изданието, именно Лендал през 2010 г. е препоръчал Макиарини да постъпи на работа в Каролинския институт. Формален повод за оставката на Лендал е станал документален филм, показан по шведска телевизия. В него се потвърждавало, че при постъпването на работа Макиарини е подправил своята автобиография и че ще бъде направено още едно разследване - съсредоточено конкретно върху автобиографията на италианския хирург. Макиарини, който се явява професор по регенеративна медицина в Каролинския институт, е създал технология за трансплантация на трахея от полимерен материал, в който са добавени стволови клетки. В момента той работи в град Краснодар, Южна Русия.
 

Италианският хирург Пауло Макиарини, около който избухна скандалът

Още в началото на 2014 г. колегите на Макиарини го обвинили във фалшификация на резултатите от проведени операции и пристъпване на редица етически норми. Конкретно става въпрос за смъртни случаи на пациенти, на които била присадена изкуствена трахея. Миналата година бил публикуван доклад на независим експерт, в който се казвало, че именно италианецът е виновен.

Въпреки че впоследствие всички обвинения към Макиарини били свалени след разследване, проведено от още една комисия, Каролинският институт не подновил договора на учения.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1012588