НОВИНИ


НЕВЕРОЯТНИТЕ ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ
13.02.2016


Вода с цвета на кръвта, блестящи вълни, вулканични мълнии – нищо необяснимо, но изглежда невероятно впечатляващо. Представяме ви десет от невероятните природни феномени, които при желание можете да видите със собствените си очи.
 
Независимо от развитието на науката и всички съвременни технологии не можем да кажем, че разбираме докрай планетата, на която живеем. Земята продължава да ни поднася изненади – някои може да се обяснят веднага, над други се налага да помислим. Сблъсквайки се с природни феномени за първи път, остава само да се дивим.
 

Призрачните дървета са феномен от Пакистан, представляващ дървета, буквално обвити в извънземна мъгла. Обяснението впрочем е не по-малко зловещо – всъщност това е паяжина, създадена от милиони паяци, спасяващи се от наводнение.


 

Слънчевите стълбове са атмосферен феномен, една от разновидностите на халото, представляваща ивици светлина, танцуващи към Слънцето. Образуват се от ледени кристали във въздуха.Блестящите брегове не Малдивите са сигурен начин за привличане на туристи. Те възникват от бурното размножаване на биолуминесцентни водорасли, един от видовете фитопланктон, които карат морската вода да свети.Езерото Каинди в Казахстан се е образувало през 1911 година след силно земетресение. Срутване преградило реката и долината се напълнила с вода, заляла елховата гора. Върховете на елхите и до днес стърчат над водата, някои дори са запазили част от клоните и иглите си.Разноцветните дървесни стволове не са плод на труд на художници или вандали. Това е истински вид евкалипт – дъговиден евкалипт, който основно расте в Нова Гвинея. Кората на дървото променя цвета си с възрастта и след десетки години прелива във всички цветове на дъгата.Кървавият водопад е мрачно название, дадено на поток, течащ от ледника Тейлър в Източна Антарктида. Водата с цвят на кръв първоначално се обяснявала с водорасли, но по-детайлно изучаване показало, че тя е пренаситена с желязо.Мръсната буря, или вулканичната мълния, е явление, при което в облака вулканична пепел се образуват електрически разряди. Сякаш самото изригване не е достатъчно страшно зрелище и към него се прибавят и светкавици.Сенотето Ик Кил, разположено в Мексико на полуостров Юкатан, е уникален подземен кладенец, образуван от срутване на свод на варовикова пещера. Маите смятали това място за свещено, а днес то радва туристите.Вълнообразните хълмове в Койот Бътс, щата Аризона, са се образували вероятно преди около 200 милиона години и се явяват застинали пясъчни дюни.Салар де Уюни е пресъхнало солено езеро в Южна Боливия, най-голямото и впечатляващо подобно езеро в света, съдържащо около 10 млрд. тона сол. Когато повърхността му е покрита с вода, то идеално отразява небето и създава илюзията за безкрайно пространство.


 
източник: megavselena.bg

 


 
1016620