НОВИНИ


10-ТЕ НАЙ-НЕОБИКНОВЕНИ ДЪРВЕТА В СВЕТА
18.02.2016


На планетата има множество магични и великолепни дървета, всяко от които със своя собствена история и чар. Има обаче няколко конкретни дръвчета, които са се прочули по цял свят с уникалността и красотата си. Вижте няколко от тях.
 
10. САМОТНИЯТ КИПАРИС НА МОНТЕРЕЙ Духано от студения тихоокеански вятър, борбеният калифорнийски кипарис устоява на всички природни сили. Дървото се намира на плажа Пебъл в Калифорния, който е разположен върху полуостров Монтерей. Кипарисът не е голям, но удивлява с изолираността и красотата си насред скалите, на фона на безкрайния океан.
 



 


9. ЦИРК НА ДРЪВЧЕТАТА

Хобито на американския фермер Аксел Ерландсън било да "създава" дръвчета с необичайна форма. За целта той ги подкастрял, огъвал и присаждал по специален начин, за да получи цяла "колекция" от фантастични на вид дървета. Ето това дръвче например, чиито стълб наподобява плетена кошница, е направено чрез засаждането на 6 кленови дръвчета под формата на кръг:






Ето и някои от останалите дръвчета:


Двукракото дърво



Дървото – стълба



Аксел Ерландсън под едно от своите "циркови" дръвчета.


Въпреки големия интерес към технологията, Ерландсън бил много потаен и отказвал да сподели тайната си. Стигнало се дори дотам, че да крие присадените дръвчета зад паравани, за да се предпази от евентуални шпиони. До края на живота си той не споделил тайната си с никого и тя остава неразкрита и до днес. През 1985 г. милионерът Майкъл Бонфанте закупува дръвчетата и ги пренася в своя увеселителен парк в Гилрой.


8. ГИГАНТСКИТЕ СЕКВОИ: ГЕНЕРАЛ ШЪРМАН

Гигантските секвои (Sequoiadendron giganteum), растящи само в Сиера Невада, Калифорния, са най-големите дървета на планетата. Те са вид иглолистни дървета от семейство Кипарисови, единственият съвременен представител на род Sequoiadendron. Най-голямата от тези секвои се нарича "Генерал Шърман" и расте в национален парк "Секвоя".

Генерал Шърман


Дървото е с височина 83.8 м., обем 1.486 кубични метра и тежи над 6000 тона. Растението е на възраст около 2200 години, като всяка година то нараства с такъв обем, че от него може да се получи стандартно 20-метрово дърво. Всъщност победата на "Генерал Шърман" за титлата на най-голямо дърво хич не е лесна – десетилетия наред то се конкурира с друго дърво, "Генерал Грант", намиращо се в национален Парк "King’s Canyon", което всъщност е с по-голяма обиколка (32.77 м. спрямо 31.27 м.). През 1921 година група учени внимателно измерват двете дървета – според получената информация победител трябвало да бъде "Генерал Грант“ но впоследствие се решило под внимание да бъде взет обемът, а не точковата система.

Генерал Грант


7. ХИПЕРИОН И СЕКВОИ - ТУНЕЛИ

Освен Гигантската секвоя, съществува и друг вид секвои, които растат в национален парк "Redwood". Секвоите (т. нар. Coast Redwood; Sequoia sempervirens) са най-високите дървена на Земята, като шампион тук е дърво, наречено Хиперион, което е с височина над 115 м. През 2006 г. то детронира дотогавашният шампион – дърво, наречено Stratosphere Giant (112.8 м). Точното местоположение на Хиперион обаче не бива разкрито от учените, тъй като теренът е неподходящ, а и те не желаят да рискуват групи посетители да застрашат кореновата система на растението.

В същия парк се намират и секвоите, през чиито дънери са направени тунели, през някои от които може да мине една средно голяма лека кола. Най-известното дърво – тунел е Chandelier Tree (Дървото – полилей), което е с височина 110 м. Тунелът в основата на дънера му пък е с ширина 3 м и височина 2 м.



6. ДЪБОВИЯТ ПАРАКЛИС В АЛУВИЛ-БЕЛФОС

Chêne-Chapelle ("параклис – дъб") се намира в област Allouville-Bellefosse, в северната част на Франция. То е най-известното дърво в страната, но всъщност не е обикновено дърво, тъй като в него се подвизава малък параклис. През 1669 г. абатството решава да построи параклис в огромното 500-годишно (тогава) дърво, което е кухо в едната си част, вследствие от гръмотевичен удар. По-късно е добавен втори параклис и стълбище.


В момента части от дървото са мъртви, а короната му намалява размерите си с всяка изминала година. За да му бъдат опора, под него са поставени греди и кабели, но всъщност не се знае още колко ще живее то.






5. ТРЕПЕРЕЩИЯТ ГИГАНТ

Пандо или "Треперещият гигант" е колония от единични трепетликови дървета (Populus tremuloides), намираща се в щата Юта. На пръв поглед колонията изглежда като обикновена горичка, но всъщност всички дръвчета са част от един цял организъм с единна коренова система. Тези дръвчета, които всъщност са отделни стебла, са генетично идентични, тоест са точни клонинги едно на друго. Пандо се състои от около 47 000 "стебла", разпръснати върху 107 акра, и тежи около 6600 тона, което го прави най-тежкият познат на човечеството организъм. Въпреки че възрастта на отделните "стебла" е средно 130 години, целият организъм е на възраст около 80 000 години.








4. КИПАРИСЪТ МОНТЕСУМА

El Árbol del Tule е много голямо кипарисово дърво от вида Монтесума (Taxodium mucronatum), което се намира в мексиканския град Оахака. Според местната легенда от дънера на дървото могат да се изваят животни, като например ягуари и слонове, което му дава името „Дървото на живота“. Обиколката му е 58 м, а диаметърът на дънера – 11 м. Имало е мнения, че всъщност това са 3 отделни дръвчета, изглеждащи като едно, но щателен ДНК анализ опровергал теорията. През 1994 г. животът на дървото бил изложен на риск, тъй като то започнало да вехне и пожълтява. Извиканите специалисти установили, че причината за това е дехидратацията. Скоро, след като било внимателно поливано според специалните указания, дръвчето възвърнало зеленината и свежестта си.








3. БАНЯН: SRI MAHA BODHI TREE

Индийската смокиня (банян) е наречена така заради името на хиндуистките търговци, провеждащи срещите си под дървото. Всъщност това е и дървото, в което според едноименния роман Робинзон Крузо построява къщата си. Дори обаче никога да не сте чували за банян, винаги ще познаете неговата форма – от клоните му се спускат множество коренчета, създаващи своеобразен воал около него.




Ако тези дръвчета Ви напомнят на дърветата, чиито корени обгръщат руините на храма Ta Prohm в Анкор, Камбоджа (примерно от филма "Tomb Rider"), то трябва да знаете, че сте прави.


Едно от най-известните дървета банян, наречено Свещената смокиня, е дървото Sri Maha Bodhi в Anuradhapura, Шри Ланка. Счита се, че то е произлязло от клонка, изрязана от оригиналното дърво, под което Буда е получил просветление през 6 век пр.н.е. Засадено през 288 г. пр.н.е., то е най-старото засадено от човека дърво, чиято година на засаждане е известна.






2. МЕТУСЕЛА И ПРОМЕТЕЙ – НАЙ-СТАРИТЕ ДЪРВЕТА НА ПЛАНЕТАТА

Най-старият неколониален организъм, откриван някога, е представител на големият мъхестошишарен бор и се нарича Прометей. Преди да бъде отсечен през 1964 г., дървото е растяло в борова горичка на пределната височина над морското равнище, над която не могат да виреят гори, близо до връх Уийлър в Източна Невада, САЩ. Отсичането му било направено от дипломиран студент и служители на Американското горско стопанство и било с научно-изследователски цели, като всички те твърдят, че по това време не са знаели за рекордната възраст на дървото. Обстоятелствата, довели за отрязването му, остават спорни, но при изследването му учените установили, че без да искат са убили дърво, което е на около 5000 години.

Боровата горичка, в която бил намерен Прометей.


Пънчето на Прометей.


Именно заради отсичането на Прометей, титлата „най-старо дърво на планетата“ в момента принадлежи на друго дърво от същия вид, наречено Метусела, което е идентифицирано с възраст 4 838 години. То е намерено на надморска височина 3800 метра в Уайт Маунтинс, Калифорния. Преди да бъде открито то, хората мислели, че най-старите дървета са гигантските секвои, достигащи над 2000-годишна възраст. Сред дърветата от мъхестошишарни борове обаче били намерени още дузина растения с възраст над 4000 години. За да се предпазят тези уникални дръвчета, учените и досега не разкриват точното местонахождение на Метусела – всъщност няма снимки, които да показват самото дърво, а само горичката, в която расте то.




1. БАОБАБ

Впечатляващи по форма и размери, баобабите (Adansonia) могат да достигнат височина до 30 метра и ширина 11 м. Те разполагат с огромни дънери, в които складират вода – едно растение може да побере цели 120 000 литра вода, за да издържат на суровата суша. Баобабът вирее на остров Мадагаскар, на който е национален символ, в Африка и в Австралия.





Баобабът – чайник в Ифати, югозападната част на Мадагаскар.


Баобабите в Африка също са забележителни на вид:

Баобаб в Танзания.



Баобаб в Зимбабве.


Заради огромният, нерядко кух дънер, дърветата често се използват за живеене и за други практични цели, например за тоалетна (в Замбия):



... или пък като затвор (в Австралия):





Още интересни дръвчета:

Свободното дърво

Според легендата през 1820 г. д-р Уилям Хенри дава на един бял дъб собствеността върху него си, както и заобикалящата го земя. Така дръвчето, намиращо се в Джорджия, САЩ, де факто принадлежи на себе си и няма собственик. Оригиналното дърво умира, но ново дръвче е засадено от негов желъд на същото място.




САМОТНОТО ДЪРВО НА ТЕНЕРЕ

Дървото през 70-те години, преди камион да се блъсне в него.


Дървото от Тенере е най-изолираното дърво на планетата. То се е намира в южната част на Сахара, на територията на Нигер, като около в радиус 400 километра него не е имало други дървета. Дървото било последното оцеляло растение от група акациеви дръвчета, като оцеляването му се дължи на 36-метровата коренова система. Изолираността му обаче не попречва на пиян либийски шофьор на камион да се сблъска с него и да го убие. Сега на негово място има поставена метална скулптура, която напомня за дървото.


 
източник: idi.bg

 


 
1011650