НОВИНИ


ЗЛОВЕЩО ОТКРИТИЕ НА 9000 ГОДИНИ
27.09.2015


Под варовикови плочи в една пещера в Бразилия, учените направили страховито откритие: обезглавен череп покрит с ампутирани ръце.
 
Тези 9000-годишни кости може би доказателстват най-старият известен случай на ритуално обезглавяване в Новия свят. Това повдига нови въпроси за това как зловещата практика е започнала в Северна и Южна Америка, казват изследователите в ново проучване. Обезглавяването вероятно е било често в Новия свят, според учените. В Южна Америка, водачите на победения враг често са ставали военни трофеи - хората Arara в бразилската Амазония използвани черепите на победените врагове като музикални инструменти, инките превръщали черепите в съдове за пиене. При културата Чиму в Перу обезглавяването било стандартна процедура при човешки жертвоприношения. "Малко индиански обичаи са впечатлили европейските колонизатори повече от вземането и показването на части от човешкото тяло, особено обезглавяването", казва авторът на проучването Андре Строс, археолог от Института Макс Планк за еволюционна антропология в Германия. Най-старото открито до момента ритуално обезглавяване в Южна Америка се състояло преди 3000 години в Перу, и най-старият известен случай в Северна Америка се е случил преди около 6000 - 8000 години във Флорида.
 


Сега учените са открили случай на ритуално обезглавяване в Бразилия, който датира около 9000 години. "Това е най-старият случай на обезглавяване в Новия свят", казва Строс пред LiveScience.
Учените изследвали район в Източна и Централна Бразилия, известен като Лаго Санта, Свято езеро, естествено защитен от заобикалящата го тропическа гора. Тези територии били изследвани подробно през 19 век в търсене на доказателства за взаимодействието между праисторическите хора и големите тогавашни животни, като саблезъби тигри и гигантски ленивци.
В местност на име Лапа до Санто било открито най-старото скално изкуство в Южна Америка рисунки на пениси, гравирани върху здравата скала на около 9400 години.
При разкопките в Лапа до Санто открили каменни инструменти и животински кости, датирани на възраст около 12 000 години. Археолозитя предполагат, че праисторическите племена, живели там са се препитавали както от растенията,които събрали, така и от лова на малки и средни животни.
През 2007 г., изследователите открили 9000-годишни фрагменти от човешки останки в лапа до Санто, включително череп, челюст, прешлен от врат и две отрязани ръце. Костите са били погребани около 55 см под повърхността, по варовикови плочи, което предполага, че са част от ритуално погребение.
Ампутираните ръце били положени с длани надолу върху лицето на черепа, лявата ръка сочи нагоре и обхващащ дясната страна на лицето, дясната ръка е насочена надолу и покрива лявата страна на лицето.
Остава необяснимо защо е било направено това ритуално обезглавяване. Химичния състав и физическите характеристики на костите на подсказват, че те са на член на племето, който живеело там, заявиха изследователите, което означава, че тялото не е военен трофей. Вероятно древните хора по тези места са използвали костите, за да изразят своите идеи по отношение на смъртта и вселената, казва Строс.
Изследователите се надяват да извлекат и анализират ДНК от останките, за да научат повече за човека, на когото са принадлежали. Учените са публикували констатациите си в PLoS ONE.
 

 
източник: haskovo.net

 


 
1013599