НОВИНИ


ТОВА Е НАЙ-СТАРАТА ДРЕХА В СВЕТА
23.02.2016

Снимка: Музей Петри

Дрехата на снимката едва ли ще спечели награди на модните подиуми, но е по-специална с друго – тя е била открита в древен египетски гроб и въглероден анализ потвърждава, че е най-старата дреха в света.
 
Одеждата е наречена Таркан, а възрастта и е била определена от изследователите от лондонския Юнивърсити колидж – между 5100 и 5500 години. Това я поставя някъде в Първата династия на Древен Египет, а може би дори и по-рано. Таркан дрехата е първоначално открита още през 1912-а година в гробница южно от Кайро. Археолозите не са обърнали голямо внимание на находката си и са я оставили сред незначителните експонати. След повторното и откриване през 1977-а, дрехата е изпратена в музея Виктория и Албърт за консервиране. Учените са предполагали, че е древна, но точната възраст е била повод за спорове. Новият радиовъглероден анализ на Алис Стивънсън и Майкъл Дий днес потвърждава подозренията. „Оцеляването на този изключително крехък текстил в археологическите складове е изумително“, пишат изследователите в изданието Antiquity. „Оцеляването на изцяло или почти изцяло запазена дреха е още по-впечатляващо“. Таркан предлага уникален поглед към модата преди 5000 години.
 


Въпреки че изглежда повече като блуза или риза, по-късни версии на този вид дреха предполагат, че оригиално това е била дълга до земята рокля. Плисираните ръкави и V-образната яка са също много интересни детайли. Роклята има следи от употреба, което значи, че е била използвана в ежедневието, а не е просто ритуален дар. „Контекстът на употребата обаче остава неясен“, пишат учените.
 

 
източник: idg.bg

 


 
1037239