НОВИНИ


ОТКРИХА ШЕСТАТА ПЛАНЕТА ДЖУДЖЕ В СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА
27.02.2016


Нова шеста по ред планета джудже за Слънчевата система е намерена от астрономите на НАСА Дейвид Толен, Скот Шепърд и Чад Трухильо (David Tholen, Scott Sheppard and Chad Trujillo), съобщи сайтът на агенцията.
 
Небесното тяло, наречено 2015 KH162, има диаметър, по предварителни оценки в диапазона от 400 до 800 километра и период на въртене около Слънцето около 500 години. Обикаля на средно разстояние от Слънцето на около 9.3 милиарда километра, което е почти два пъти по-далеч от Плутон. Данни за обекта 2015 KH162 са изложени на сайта на Международният астрономически съюз. Обектът е открит от астрономическа обсерватория на хавайския остров Мауна Кеа Keck през 2015 г. в съзвездието Змия, но на астрономите им трябваха още няколко месеца, за да потвърдят откритието си.
 


Международният астрономически съюз (International Astronomical Union - IAU) определя един космически обект като планета, ако се върти в орбита около Слънцето и има достатъчно гравитация, за да придаде на тялото закръглена форма и е в състояние да разчисти своята орбита на други по-малки обекти. Последният критерий е именно факторът, който разграничава планети от планети джуджета и той именно отне титлата "планета" на Плутон.

По дефиницията на IAU планета-джудже е всяко небесно тяло, което :

- обикаля в орбита около Слънцето;
- има достатъчно маса, така че под действието на гравитацията да запази хидростатично равновесие и има почти сферична форма;
- не е спътник;
- не може да разчисти района на орбитата си от други обекти.

В тази класификация попадат стотици или може би хиляди небесни тела. Въпреки това Международният астрономически съюз до момента признава само пет планети джуджета. Най-известната от тях е Плутон, която през 2006 г. губи титлата си на пълноправна планета. Освен Плутон, другите планети джуджета са Церера (разположена в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер) и Ерида, Макемаке, Хаумея, чиито орбити са разположени отвъд орбитата на Нептун.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016733