НОВИНИ


НЕВРОННА МРЕЖА НА GOOGLE РАЗПОЗНАВА КЪДЕ Е НАПРАВЕНА ДАДЕНА СНИМКА
01.03.2016


Трима разработчици от Google са създали програма, наречена PlaNet, която може да определи мястото на заснемане на дадена снимка и дори се справя с тази задача по-добре от контролна група хора, съобщава изданието Technology Review.
 
В своята разработка, екипът, ръководен от Тобиас Уейанд (Tobias Weyand) е използвал невронна мрежа за дълбоко машинно обучение, която е натрупвала знания от база, съдържаща 126 млн. снимки, с прикачени към тях данни за геопозициониране. За да изпробват програмата, авторите са подали на PlaNet 2,3 млн. фотографии от Flickr, блокирайки достъпа до съответстващите геоданни. Резултатите от теста показват, че в 3,6% от случаите приложението определя мястото на снимката с точност до улица. На ниво град точността е 10,1%, на ниво държава - 28,4% и на ниво континент - 48%. Освен това, в 28 от 50 рунда PlaNet е победила състезаващата се с нея контролна група от 10 доброволци, демонстрирайки два пъти по-малка средна грешка при позиционирането.
 


За целите на теста, разработчиците са използвали онлайн игра, при която на потребителя се предлага случайно избран изглед от Google Street View и той трябва да посочи, къде се намира това място на картата на света.

Всеки може да изпробва играта на адрес www.geoguessr.com.

Резултатите, които постига PlaNet са много по-добри от тези на други подобни експериментални програми, а при това програмата е с много по-малък обем. “Нашият модел използва само 377 MB, така че се побира дори в паметта на смартфон”, коментира ръководителят на разработчиците Тобиас Уейанд.
Интересен въпрос е как PlaNet успява да се представи толкова добре, след като програмата няма възможност да използва редица подсказващи местоположението фактори, от типа на растителност, която се вижда на снимката, архитектурни стилове и т.н. "Считаме, че PlaNet има предимство пред хората, защото тя е "видяла" много повече места, отколкото човек е в състояние да посети и се е научила да отчита подсказващи фактори за различни сцени, които е трудно да бъдат различени дори от хора, които много са пътували", коментират авторите на PlaNet.
 

 
източник: cio.bg

 


 
1011637