НОВИНИ


УЧЕНИ ОТКРИХА КАК ДА "НАЛИВАТ" ЗНАНИЯ В МОЗЪКА
02.03.2016

Снимка: Hughes Research Laboratories

Да ви "налеят" знания директно в мозъка, точно като в холивудската класика "Матрицата", скоро може да стане реална възможност, смятат учени.
 
Изследователи са разработили симулатор, който може да захрани с информация директно мозък на човек и той да усвои нови умения за кратко време, показвайки нагледно как "животът имитира изкуството", пише британският Тelegraph. Във филма "Матрицата" героят Нео научава кунг-фу за секунди, след като бойното изкуство е "качено" направо в мозъка му. Изследователи от базирания в Калифорния специален изследователски център, собственост на General Motors и Boeing, Hughes Research Laboratories, съобщиха, че са открили начин да "ъпгрейтнат" човек, макар и в много по-малък мащаб, отколкото в холивудския филм.
 


Те изследвали електрическите сигнали в мозъка на обучен пилот и след това подават данните в мозъка на новак, който по този начин се е научил да пилотира самолет в реалистичен симулатор.

Изследването, публикувано в февруарския брой 2016 на списание Frontiers in Human Neuroscience, установи, че лицата, получили мозъчна стимулация чрез електроди с вградени шапки на главата подобряват своите способности за пилотиране и изпълняват с 33% по-добре своите задачи от плацебо групата."Нашата система е една от първите по рода си. Това е система за стимулация на мозъка ", обяснява д-р Матю Филипс (Dr Matthew Phillips). "Когато се научите нещо, мозъкът ви се променя физически. Образуват се връзки и засилва се процес, наречен нервно-пластичност.
 


Д-р Филипс смята, че мозъчната стимулация може евентуално да се приложи и за други задачи като обучение за шофиране, подготовка за изпити и изучаване на чужди езици.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1063358