НОВИНИ


АСТРОНАВТИТЕ, ПРЕКАРАЛИ НАЙ-ДЪЛГО ВРЕМЕ НА МКС, СЕ ПРИБРАХА
03.03.2016

Снимка: Ройтерс

Астронавтът на НАСА Скот Кели (Scott Kelly) и руският космонавт Михаил Корниенко (Mikhail Kornienko) тази сутрин кацнаха на Земята. Така те станаха хората, прекарали най-дълго време на Международната космическа станция (МКС) - почти една година.
 
Екипажът се приземи в казахския град Жезказган с капсула с парашут. Тримата прекараха в космоса толкова дълго, тъй като мисията им имаше за цел да "павира" пътя към изпращането на човек на Марс. Те живяха на МКС общо 340 дни, което е около два пъти повече от предишните екипажи. С тях се прибра и друг руски космонавт - Сергей Волков (Sergey Volkov). Той обаче прекара на МКС по-малко време.
 


По време на своя почти едногодишен престой в космоса 52-годишния Кели и 55-годишния Корниенко бяха обекти на десетки медицински експерименти и научни изследвания. Те имаха за цел да разберат повече за това как човешкото тяло се нагажда спрямо безтегловността и високо радиоактивната среда, каквато е космосът.

Изследването ще помогне на НАСА и партньорите ѝ да разработят планове за евентуални човешки мисии на Марс, които ще продължат поне две години.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1015794