НОВИНИ


НОВ ВИД ГИГАНТСКА КОСТЕНУРКА Е НАМЕРЕН НА ОСТРОВИТЕ ГАЛАПАГОС
23.10.2015

Снимка: Washington Tapia

С помощта на ДНК анализ е установено, че костенурките на един от островите Галапагос, Санта Круз, които досега се смятаха за един вид, всъщност са два.
 
Има две популации гигантски костенурки на остров Санта Круз: тези, които живеят в източната част на острова са известни като Cerro Fatal и тези на запад и югозапад са наричани Reserva. Двете групи си приличат толкова много, че доскоро бяха считани от един и същи вид, Chelonoidis porteri, обяснява National Geographic. Екипът учени от Йейл публикува описанието на новия вид вчера в списание PLoS ONE. Изследователски екип, ръководен от еволюционния биолог от Йейл Adalgisa Caccone, анализира повтарящи се участъци от ядрена ДНК и наследената по майчина линия митохондриална ДНК от двете популации и открили, че по-малките популации Cerro Fatal и по-големите Reserva са не само различни видове, но са и по-тясно свързани с видове по други острови, отколкото една с друга.
 

Снимка: Adalgisa Caccone

Екипът на Caccone е трябвало да реши коя от тези две групи е новият вид.

Групата учени се опитали да намерят отговора назад във времето, в по-старите музейни екземпляри - например в образци, събрани в началото на 1900 и считани за отличен пример за вида C. porteri.

Но генетичният анализ разкрил, че образецът е хибрид: Той е имал ядрената ДНК на популацията Reserva, но митохондриална ДНК на Cerro Fatal.

В крайна сметка ядрената ДНК спечели: по-голямата популация Reserva остава C. porteri, а по-малката популация Cerro Fatal става Chelonoidis donfaustoi, кръстена на пазача Дон Фаусто Лерена Санчес, който се е грижил за последния представител на слонските костенурки - Самотния Джордж.

"Според нашите оценки, общия брой индивиди от този вид е 250-300", - съобщи еквадорският учен Уошингтън Тапиа (Washington Tapia), участник в проучването.

С новото откритие на архипелага Галапагос стават общо 11 вида гигантски костенурки, съществуващи в момента. Описани са още 4 вида, но те са вече изчезнали.

Островите Галапагос са разположени в Тихия океан и са територия на Еквадор. Зоната на островите Галапагос е дом на много уникални видове, включително гигантски костенурки, игуани, някои видове птици и други животни. Учените смятат, че наблюденията на Галапагоските костенурки са били отправната точка на Чарлз Дарвин, за да развие своята теория на еволюцията чрез естествен отбор.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1035071