НОВИНИ


ПЪРВИТЕ АУДИО ЗАПИСИ ОТ ДЪНОТО НА МАРИАНСКАТА ПАДИНА
05.03.2016


Тътен, буботене, неземни стонове, скърцащи гласове, сякаш дошли от други светове: това са само някои от елементите на извънземния звуков пейзаж, записан от изследователи за първи път в бездната Чалънджър (Challenger Deep), най-дълбоката точка на морското дъно.
 
Може да се очаква, че в бездната Чалънджър, разположена в дъното на Марианската падина на около 11 километра под океанската повърхност, да бъде тихо и спокойно място. Но всъщност знаем много малко за това, което става там долу: както при повечето места, където слънчевите лъчи никога не достигат, Марианската падина е обвита в тайнственост. "Светлината не достига под водата много далече", отбелязва океанографът Боб Дзяк (Bob Dziak) от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) пред портала Gizmodo. "Но звукови вълни могат да изминат дълги разстояния през океаните на Земята. Акустиката е наистина най-добрият начин да получите добра представа за дълбоките бездни на океана".
 


Боб Дзяк е ръководителят на екипа, чиято цел е била да проектира и изгради инструмент, който може да издържи на чудовищните налягания от от над 100 хиляди МРа или над 1000 тона на квадратен сантиметър. Освен това че необходима и система за плавно потапяне с контролирана скорост, така че апаратът да се аклиматизира към натрупващото се налягане.

И след успешното закрепване на обвития с титан хидрофон в бездната Чалънджър бяха направени записи в продължение на 23 поредни дни.

И сега имаме първите саунтракове от най-дълбокото място на земната повърхност.


Примери за "разговори" между делфини и баленови китове.

Оказва се, че апаратът улавя цялата какофония от звуци, произведени от всичко - от кораби до баленови китове и дори от повърхността на сушата. В един запис, учените дори са идентифицирали зловещия шум на тайфун, разбиващ се на десет километра нагоре на повърхността.


Баленови китове "говорят" точно преди и след земетресението с магнитуд 5, станало близо до Challenger Deep.

Дзяк се надява в бъдеще да се върне в бездната Чалънджър, за да улови още звуци. Но също така има намерение да използва своя хидрофон за високо налягане, за да проучи други непознати води, включително отдалечени райони на Северния ледовит океан.

"Това е равносилно на изпращането на сонда в дълбокия космос, до външната Слънчева система", подчертава Дзяк. "Ние изпращаме дълбоководна океанска сонда до неизвестните течения на вътрешните земни пространства".
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1015703