НОВИНИ


НИКОЙ НЕ ИЗСЛЕДВА "ГРОЗНИТЕ" ЖИВОТНИ В АВСТРАЛИЯ
08.03.2016


Австралийски изследователи на животинския свят алармират: Коалите и кенгурата са обект на най-чести научни изследвания, за разлика от "грозните" гризачи и прилепи, за които няма финансиране за изследвания и са забравени.
 
Засиленият интерес към по-симпатичните същества означава, че "грозните" животни, които въпреки, че са 45% от местната фауна на Австралия, са рядко обект на интензивни научни проучвания, се казва в изследването, което ще бъде публикувано в Mammal Review тази седмица. Изследователите са анализирали 331 вида местни бозайници, като ги разделят условно на "добри", "лоши" и "грозни". В групата на "добрите са кенгурата и коалите, докато при "лошите" са инвазивни видове като зайци, тръстикови жаби и котки. След "грозните" са гризачите и прилепите. Например сред тях е този прилеп с нос във формата на лист (Megadermatidae).
 


"Вероятно австралийците ще се изненадат да разберат колко вида местни прилепи и гризачи имаме", заяви Триш Флеминг (Trish Fleming), доцент от Университета Мърдок на Западна Австралия пред агенция Франс прес в понеделник. "Ние знаем толкова малко за тях, а сме склонни да ги игнорираме напълно. Но всеки знае как изглежда една коала и кенгуру".

"Основният проблем е, че ако не знаете нищо за тяхната биология, може да управлявате средата по начин, който е вреден за тях", подчертава тя.

Изследователите също така не са мотивирани да изследват неизвестни видове от страх, че получените документи може да са твърде "местни и представляват ограничен интерес", за да бъдат публикувани, добавя Флеминг.

Съавторът на проучването Бил Бейтман (Bill Bateman) от Университета на Къртин призовава за по-добро финансиране за по-малко известни бозайници.

"Когато европейците са се заселили (в Австралия), сме загубили около 20 вида бозайници, а още 20 са на границата на изчезване," - заяви Бейтман пред Australian Broadcasting Corporation. "Мисля, че би било трагично, ако ние в крайна сметка причиним изчезването на още повече видове, без дори да знаем нещо за тях."

Бейтман добавя с огорчение, че на хората им е трудно да разберат значението на изучаването на животните, които не са им "симпатични".
  
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016730