НОВИНИ


СКОРО ИЗЛИТА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИРИЖАБЪЛ В СВЕТА
10.03.2016


Проектът за един от най-големите дирижабли от хибриден тип в света, както и един от най-големите летателни апарати въобще, успешно се приближава към своето завършване и съответно първи тестов полет, съобщава Mirror.
 
Дирижабълът "Airlander 10" е произведен от британската компания "Hybrid Air Vehicles", а главен инвеститор е солистът на групата "Iron Maiden" Брус Дикинсън. Изграждането на огромния летателен апарат започна през 2009 г. по поръчка на американските военни. Компанията спечели договор за половин милиона долара за построяването на хибридния апарат, чиято цел щеше да е наблюдение от въздуха. Тъй като по-късно обаче на американските военни им свършиха парите, "Hybrid Air Vehicles" изкупи обратно прототипа на дирижабъла и през пролетта на 2015 г. го пренесе на родна почва - в Англия. През същата година проектът успешно получи държавно финансиране в размер от 2,5 млн. британски паунда (3,2 млн. евро). Общо построяването на пробния образец на дирижабъла струва 60 млн. британски паунда (77 400 000 евро).
 


Дължината на дирижабъла е 92 метра (колкото е горе-долу дължината на футболно игрище). Той може да пренася товар с тегло до 10 тона и да лети без нужда от кацане до 5 дни с екипаж на борда. Според производителя, в безпилотен режим апаратът може да лети без кацане до 3 седмици.

Airlander 10, който се надува с хелий, ще може да се приземява и на места, които не са предвидени за това, както и във вода. Той ще развива максимална скорост от 150 км/ч.
 


Airlander 10 е летателен апарат от хибриден тип, тъй като се издига във въздуха чрез подемна сила, възникваща от специфичната му форма. Дирижаблите от този тип използват малко повече гориво за единица разстояние, отколкото класическите, но затова пък имат по-висока скорост на придвижване. Така те хем са бързи, хем не жертват преимуществото на летателните апарати, по-леки от въздуха - възможността да се приземят на което и да е достатъчно равно място. Както го описва един от представителите на "Hybrid Air Vehicles", това е "смес от самолет, дирижабъл и малко хеликоптер".

Airlander 10 ще се използва като туристическа атракция, както и за доставки на големи и тежки товари на труднодостъпни места. Производителят планира построяването на още един голям дирижабъл - Airlander 50, който да може да превозва до 50 тона полезен товар.

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1015769