НОВИНИ


НАЙ-СТУДЕНИТЕ МЕСТА НА СВЕТА
13.03.2016


В нашите географски ширини зимата е вече към своя край, но на много места по света дебелите ледове и снежната покривка целогодишно сковават земята. Ето кои са 10-те най-студени места на планетата:
 

10. Денали / връх Маккинли, Аляска
Денали (известен до миналата година като Маккинли) е връх, разположен в най-северните части на планината Кордилери. Намира се на територията на щата Аляска, в Национален парк Денали и носи славата на най-студения планински масив на света. Върхът се извисява на 6168 метра над морското равнище. На 1-ви декември 2013 г. метеорологичната станция отчита температура от -59,7°C и дори през лятото градусите са не повече от -22,9°C.

9. Юрика, Канада
Освен ако не сте учен или изключителен авантюрист, най-вероятно не сте били на остров Елсмиър. Той е част от територията Нунавут и има площ от 196 235 кв. км. В западната част на острова се намира изследователската база Юрика, където най-ниската измерена температура е -55,3°C, а средната температура е около -18,8°C.

8. Станция Амундсен-Скот, Южен полюс
Не само в далечния север има ниски температури. На юг също има негостоприемни територии.Американската научно-изследователска станция Амундсен-Скот на Южния полюс е известна като най-южното място на земята. Поради уникалното си местоположение, слънцето изгрява и залязва само веднъж годишно, вследствие на което тук се редуват 6 месеца ден и 6 месеца нощ. Най-ниската измерена температура е -74°C (1957 г.).

7. Верхоянск, Русия
За разлика от предходните местоположения, Верхоянск, Русия има целогодишно население от около 1300 жители. Градът е известен с екстремно ниските температури през зимата (-45,4°C) и високите температурни разлики през сезоните. През лятото живакът може да достигне 16,5°C.

6. Проспект Крийк, Аляска
Проспект Крийк е малко населено място, което някога е било дом за редица минни експедиции и лагери за 27 000 души, участвали в изграждането на главния нефтопровод. Тук е измерена и най-ниската температура в САЩ – на 23-ти януари 1971 г. е достигнато рекордно ниско ниво на температурата от -62°C. Въпреки суровия климат, тук могат да бъдат видяни мечки и белоглави орли.

5. Улан Батор, Монголия
Улан Батор е най-големият град и столица на Монголия, с което се превръща в най-населения град (броят на жителите е над 1,3 милиона) с екстремно ниски температури. Летата са топли и кратки, последвани от много студена и суха зима. Най-ниската измерена температура тук е -49°C. Тъй като градът се намира в район, където земята е дълбоко замръзнала, строителството е особено трудно. Ето защо, много от жителите в предградията живеят в традиционните юрти.

4. Оймякон, Русия
Руският град Оймякон е официално признат за едно от най-студените места на планетата с постоянно население. Броят на жителите е около 500 души и те трябва да преживяват температури от -67,7°C.

3. Норт Айс, Гренландия
Няма как в списъка да не е включена и Гренландия. 85% от нейните територии са покрити в сняг и лед и температурите се повишават малко над нулата единствено през юли. Норт Айс е името на бивша британска изследователска станция, където през 1954 г. е измерена температура -87°C.

2. Снаг, Юкон, Канада
Канада носи славата на много студено място и град Снаг несъмнено допринася за това, тази репутация да остане непокътната. Намира се на територията на Юкон и е създаден по време на златната треска в Клондайк. На 3-ти февруари 1947 г. Снаг поставя рекорда за най-ниска температура , регистрирана някога в континентална Северна Америка (-63°C).

1. Станция Восток, Антарктида
Руската изследователска станция Восток в Антарктида е рекордьорът за най-ниската измерена температура на земята. На 21-ви юли 1983 г. отчетената температура е -89,2°C.

 

 

 
източник: idi.bg

 


 
1014375