НОВИНИ


МАТЕМАТИЧЕСКИЯТ "НОБЕЛ" ЩЕ СЕ ПРИСЪДИ ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВОТО НА ПОСЛЕДНАТА ТЕОРЕМА НА ФЕРМА
16.03.2016


Лауреат на наградата Абел е британският математик Андрю Уайлс (Andrew J. Wiles), който през 1994 г. представи доказателства на Последната теорема на Ферма.
 
Решението на Международния математически съюз и Европейското математическо дружество обяви президентът на Норвежката академия на науките и литературата Оле Сейерстед (Ole М. Sejersted) се съобщава на официалния сайт на наградата. Обосновката на комитета по награждаването гласи "за очарователното доказателство на последната теорема на Ферма, чрез теоремата за модуларноста за полустабилни елиптични криви, откривайки нова ера в теорията на числата." "Новите идеи, въведени от Уайлс, отварят възможности за по-нататъшни пробиви", - отбеляза ръководителят на Абелевия комитет Йон Рогнес (Jon Rognes). - "Малко са математическите проблеми с толкова богата научна история и такова ефектно доказателство както Последната теорема на Ферма". Последната теорема на Ферма гласи:
 


Пиер дьо Ферма я записва набързо в полето на "Аритметика" на Диофант. Полето било малко и доказателството не се събрало. Така поне твърдял Ферма. Но повече от 350 години най-добрите умове на планетата търсят това доказателство.

Леонард Ойлер я доказва, но за частни случаи. Други блъфират. През 1927 г., известният математик Давид Хилберт, излитайки да чете лекция в Института Лоренц, по-рано телеграфирал, че темата ще бъде: "Доказателството за Последната теорема на Ферма". След като безопасно е долетял, прочел напълно различна лекция. Мислел си е, че ако самолетът се разбие, всички ще предполагат, че е доказал теоремата на Ферма. Френската академия се отчаяла дотолкова, че спряла да разглежда доказателствата.
 

Андрю Уайлс

През 1963 г., когато Андрю Уайлс е десетгодишно момче от Кеймбридж, намира в местната библиотека в една книга Последната теорема на Ферма. Уайлс си спомня, че е бил толкова очарован от задачата, която дори малко момче може да разбере, и въпреки това е останала нерешена триста години. "Аз знаех, че от този момент никога няма да я зарежа", споделя математикът. "Аз трябваше да я реша".

Така доказателството на Уайлс е не само най-високата точка на кариерата му и епохален момент за математиката, но и кулминацията на един забележителен тридесетгодишен труд.

Едва през 1993 Андрю Уайлс, вече ръководител на катедрата по математика в университета в Принстън, заявява, че има доказателство на теоремата. То обаче се оказва погрешно. След двугодишни усилия грешката е поправена, но доказателството е много сложно и проверката му е по силите на много малък брой математици. Доказателството е прието окончателно през 1996 година и се съдържа в 200 страници.

"Малко резултати имат толкова богата математическа история и толкова драматично доказателство като последната теорема на Ферма" - заявяват от Абеловия комитет.

Церемонията по награждаването ще се проведе в Осло на 24 май. Дава се и парична награда в размер на 700 хиляди долара. Абелова награда за математика е учредена през 2002 г. в чест на 200-годишния юбилей на норвежкия математик Нилс Абел. Наградата се присъжда всяка година от 2003 г. насам.

В чест на доказателството, забавило се 350 години, през 2000 г. е поставен мюзикъл на Джошуа Розенблум "Последното танго на Ферма" (Fermat's Last Tango). Главни герои са Ферма и Уайлс, а също и X, Y и Z.

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1063311