НОВИНИ


УЧЕНИ ПРЕВРЪЩАТ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД В ЗДРАВ БЕТОН
17.03.2016

Дж. Р, ДеШазо (вляво) и Гаурав Сант (Gaurav Sant) показва образец от новия строителен материал, създаден, за да замени бетона.
Снимка: UCLA

Може ли въглеродният диоксид да се превърне в полезен строителен материал? Според учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис това е възможно, съобщава сайтът Рhys.org.
 
Бетонът вече 200 години е част от нашата цивилизация. Той е навсякъде - в нашите къщи, сгради, мостове и всякакви инженерни съоръжения. Но производството на цимент, който заедно с водата образува свързващото вещество в бетона, е също и един от най-големите източници на емисии от парникови газове - около 5% от емисиите на парникови газове на планетата идва от бетона. Много по-голям източник на емисии въглероден диоксид е димът, отделян от комините на електроцентралите. Интердисциплинарен екип изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) работи по уникално решение, което може да превърне това негативно влияние в нов материал, наречен CO2NCRETE, което може да се произвежда с помощта на 3D-принтери. "Това, което прави тази технология, е да вземе нещо, на което гледаме като неприятност - въглеродният диоксид, който излиза от комините, и да го превърне в нещо ценно", заяви Дж. Р. ДеШазо (JR DeShazo), професор от UCLA, школата от връзки с обществеността и директор на центъра за иновации. "Тази технология се занимава с глобалните климатични промени, които са едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено обществото сега и през следващия век" - подчерава проф. ДеШазо. ДеШазо се занимава икономическата част на това изследване. Научната част се ръководи от доцент Гаурав Сант (Gaurav Sant) и Хенри Самуели (Henry Samueli) сътрудник в областта на строителството и екологията; Ричард Канър (Richard Kaner), изтъкнат професор по химия и биохимия и материалознание; Лоран Пилон (Laurent Pilon), професор по механика и космическо инженерство и биоинженерство и др. До този момент новият строителен материал се произвежда само в лаборатория, като се използва 3D принтер, за да се оформят малки цилиндри. "Ние доказахме идеята, доказахме, че можем да я осъществим", заяви ДеШазо. "Но трябва да започнем да увеличаваме обема на материала и след това да помислим за това как да го наложим на пазара ... и да видим как ще работят при реални условия". "Доказахме процеса, при който вземаме вар и я комбинираме с въглероден двуокис за производство на циментоподобен материал. Голямото предизвикателство е това, че ние се опитваме не само да разработим строителен материал. Ние се опитваме да разработим целия процес, една интегрирана технология, която започва от въглероден диоксид до готовия продукт", отбелязва Сант.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011575