НОВИНИ


ЩЪРКЕЛИТЕ ИЗОСТАВИХА МИГРАЦИЯТА ЗАРАДИ ГОТОВАТА ХРАНА
17.03.2016

Снимка: University of East Anglia

Ново изследване показва, че все по-голям брой бели щъркели са престанали да мигрират от Европа в Африка през зимата. Вместо това, много от тях живеят в Испания и Португалия през цялата година, хранейки се на сметищата.
 
Изследването е публикувано в Movement Ecology. Учени от Университета на Източна Англия (University of East Anglia - UEA) са направили проучване на влиянието на човешкото въздействие и глобалните промени в околната среда върху поведението на щъркелите, съобщава Science Daily. От средата на 80-те години все по-голям брой бели щъркели се отказват мигрират от Европа в Африка, изминавайки повече от сто километра, а остават в Испания и Португалия през цялата година, намирайки храна в сметищата. Водещият изследовател д-р Алдина Франко (Aldina Franco) от UEA заяви: "Популациите щъркели в Португалия нарасна 10 пъти в последните 20 години, страната сега е дом на около 14 000 зимуващи птици, а броят им продължава да расте". "Това е интересно време за изследване на миграцията на птиците. Няколко вида, включително белият щъркел, който бе изцяло миграционен тип в Европа, вече има местни популации. Ние искаме да разберем причините и механизмите, които стоят зад тези промени в миграционното поведение." Изследването показва, че щъркелите се отказват от зимната миграция и са вече пристрастени към "джънк храната" (junk food) в сметищата. Изследователите проследяват поведението на 48 птици с помощта на GPS-устройства, които предават информация 5 пъти на ден. В резултат на това, учените са открили, че общинските депа позволяват щъркели да живеят в едно и също гнездо целогодишно, което е напълно ново за тях поведение. Щъркелите предпочитат да гнездят близо до сигурен източник на храна и защитават яростно тези удобни места за гнездене. Също така, наблюденията показват, че птиците, които живеят далеч от депа за отпадъци, са готови да преодоляват разстояния от 48.2 км във време извън размножителния период и до 28.1 км по време на самия размножителен период. Това е много по-голямо разстояние от предишни оценки. Сега изследователите са загрижени, че закриването на депата за отпадъци в съответствие с изискванията на директивите на ЕС ще има огромно влияние върху популацията на белите щъркели.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
688224