НОВИНИ


КАК МОЗЪКЪТ ИЗТРИВА СПОМЕНИТЕ И ИМА ЛИ ПРЕДЕЛИ ВАШАТА ПАМЕТ?
21.03.2016

Трите маршрута в хипокампа, изглежда, са свързани с различни аспекти на обучението: формиране на спомени (зелено), припомняне (жълто) и забравяне (червено).
© John Wood

Казват, че мозъкът има безгранична памет, но съдейки по последното изследване, Шерлок Холмс все пак е бил прав и ние нямаме чак толкова много място за съхранение на спомени.
 
Изследването е проведено от учените от Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) и университета „Пабо де Олавиде“ в Севиля. Статията за откритието е публикувана в сп. Nature Communications. „За първи път фиксирахме пътя, който е свързан с процеса на забравяне в мозъка, с активното изтриване на спомени“, казва Корнелиус Грос (Cornelius Gross), ръководител на изследването в EMBL. Оказва се, че когато ние учим нещо, успоредно с усвояването на нова информация мозъкът също така активно забравя старата. На най-просто ниво обучението подразбира създаване на асоциации и тяхното запомняне. Работейки с мишки, Грос и колегите му изучавали хипокампа – отдел в мозъка, който, както отдавна е известно, помага да се формират спомените. Информацията в него постъпва по три основни пътя и когато спомените се укрепват, връзките между невроните по главния път станат по-силни. Когато учените блокирали главния път, те изяснили, че мишките вече не могат да усвояват условен рефлекс – не асоциират звука със следващото събитие и не предугаждат това събитие. И все пак, ако мишките са усвоили рефлекса преди блокирането, то те можели да получат достъп до спомена и това говори, че достъпът до вече формираната памет протича по друг маршрут. Но блокирането на главния път имало интересни последствия – връзките по него започвали да отслабват, тоест паметта започвала да се изтрива. „Такава проста манипулация не трябваше да доведе до подобен резултат – казва Аниес Груарт от университета „Пабло де Олавиде“. – Когато започнахме да провеждаме следващите изследвания, изяснихме, че връзките между невроните отслабват поради активността в другия път.“ Интересно е още и това, че такова забравяне протича изключително в случаите, когато успоредно протича процес на обучение. Когато учените затваряли основния път към хипокампа при други обстоятелства, не протичало никакво отслабване на връзките. „Едно от обясненията на този процес е това, че мозъкът разполага само с ограничено пространство за съхраняване на спомени и усвоена информация, затова, когато учите, ви е необходимо да отслабите някои връзки, за да можете да дадете място на други – казва Грос. – За да усвоите новото, е необходимо да забравите нещо старо.“ Макар че изследванията са проведени на мишки, учените от Европейската лаборатория са демонстрирали, че могат да създадат препарат, който активира механизма на „забравяне“ в мозъка. Този подход, по думите на биолозите, може да бъде интересен, в случай че искаме да помогнем на хората да изтрият някои травматични спомени.
 

 

 
източник: megavselena.bg

 


 
1011969