НОВИНИ


"НЕВЪЗМОЖНИЯТ" ДВИГАТЕЛ ЕМДРАЙВ НА КРАЧКА ОТ РЕАЛНОСТТА
29.03.2016


Най-накрая ЕмДрайв ще бъде подложен на партньорска проверка, която ще сложи край на споровете като даде или отнеме надеждите ни за космически полет до Марс само за 10 седмици.
 
Един фантастичен и спорен двигател, ЕмДрайв, който работи без гориво, вече няколко години предизвиква любопитство, възхищение, досада и скептицизъм. Той работи или в разрез със законите на физиката, или заради неустановени странични влияния. Неведнъж вече писахме за "невъзможния" двигател ЕмДрайв. Според изобретателя си в EmDrive се създава тяга заради отражението на електромагнитното излъчване от стените на камерата, без каквото и да е реактивно изхвърляне на материя. Тоест, предполага се, че апаратът се движи в разрез със закона за запазване на импулса на Нютон, най-ярък пример на чието нарушаване е самоиздърпването за косите на Барон Мюнхаузен от блатото. Но въпреки това, тяга се отчита, малка, но все пак я има. Един от инженерите, Пол Марч (Paul March) работещи по ЕмДрайв, който се тества в лабораторията Eagleworks в Космическия център Джонсън в Тексас, заяви тези дни, че EmDrive преминава през процес на партньорски проверки, което означава, че спорният двигател продължава да показва резултати. На въпрос във форума на НАСА Spaceflight дали проектът не е вече мъртъв, тъй като много месеци нищо не се съобщава, Пол Марч отвръща: "Проектът на Eagleworks Lab НЕ е мъртъв и ние продължаваме по пътя, определен от нашето ръководство... моля да имате търпение докато излезе публикация на лабораторията Eagleworks и минат партньорските проверки".
 

EmDrive представлява кухо медно тяло от цилиндър и конус, затворено отвсякъде. Принципът на действие се основава на ефекта от налягането на електромагнитното лъчение: микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър. Изобретателят Роджър Шоуйър (Roger Shawyer) твърди, че устройството генерира тяга в посока към тесния край на пресечения конус. Този двигател произвежда малка тяга, употребявайки само електрическа енергия, която може да се достави от слънчеви панели, ядрен реактор или друг източник. Но това е в разрез с някои от основните закони на физиката, тъй като за работата си двигателят не се нуждае от гориво.

Тази тяга е малка, от порядъка на микронютони (теглото на комар на Земята), т. е. тягата е толкова малка, че може да е грешка в измерванията. Такава малка сила може да изглежда безполезна за пътуване в космоса, но може да стане значителна, ако се увеличи, ако двигателят се осъществи в по-големи мащаби в един космически кораб.

Работата по създаването и изследването на двигателя EmDrive се провежда в лабораторията "Eagleworks", експериментална лаборатория на НАСА в космическия център Джонсън, която е създадена, за да проучва алтернативни технологии за двигатели. През ноември миналата година, представители на Eagleworks обявиха за радикално обновяване на конструкцията на EmDrive в създаден от тях модел. Всички промени са насочени към премахване на възможни външни влияния, които да предизвикват необяснимата тяга.

"...монтирахме 2-ро поколение магнитен демпфер (заглушител), който намалява блуждаещите магнитните полета във вакуумната камера с поне един порядък и всякакви силови взаимодействия на Лоренц, които може да произведат. Освен това, се опитахме да намалим топлинното разширение на всички компоненти на двигателя" - каза тогава Пол Марч.
 


Но тестовете на актуализирания двигател приключиха през март тази година и се установи, че допълнителната тяга, която се получаваше по-рано, се получава и сега.

"Въпреки това, необичайните и необясними явления останаха" - пише Пол Марч.

Всички индикации показват, че "невъзможният" двигател наистина работи, а окончателният извод по този въпрос може да направи само експертна проверка от няколко водещи експерти с международна известност.

Сред критиките на предишните експерименти, двигателят е тестван във вакуум, за да се премахне влиянието на евентуална термична конвекция, отстранени са и въздействията на блуждаещите магнитните полета. И той все пак работи.

Анализ на двигателя със софтуера за електромагнитни симулации FEKO:


Специалистите на лабораторията Eagleworks планират да проведат скоро следващата серия тестове на двигателя EmDrive. За разлика от предишните, в бъдещите изпитания двигателят ще работи форсирано, с възможно най-голяма мощност на своите компоненти. Учените се надяват, че такъв екстремен режим не само ще позволи да се проверят предишните резултати, но също така и да се установи причината за аномалиите и да се отстранят като се усъвършенства съществуващия или се направи следващо поколение двигател.

Само след продължително тестване и обработка на всички събрани данни ще може да се говори за окончателното признаване на тази технология за работеща или неработеща. Това важно решение за цялото човечество трябва да вземе група експерти от академичните среди, съставът на която се избира в момента.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1037212