НОВИНИ


СЪЗДАДОХА СОФТУЕР, ПРЕДСКАЗВАЩ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
31.03.2016


Създаден е нов софтуер, който ще изчислява къде може да се случи престъпление и ще изпраща повече полицаи в тези места. Наречен "Predictive Policing", този софтуер вече се използва от десетки полицейски управления, включително Лос Анджелис, Чикаго и Атланта.
 
Алгоритъмът за прогнозиране "Predictive Policing" би трябвало да помогне на правоохранителните органи за намаляване на престъпността, съобщава онлайн-изданието Fusion. Някои скептици обаче се съмняват, че прогнозиращият софтуер работи така добре, както се описва в рекламата за него. Причината е, че повечето престъпления се случват по не съвсем ясни модели, а големите, редки престъпления, като терористичните актове, нямат никакъв модел и алгоритъмът трудно би ги предсказал.
 


Интересно е също така какво би се случило със цветнокожите малцинства, ако им бъде наложен превантивен полицейски контрол. Чернокожите вече представляват непропорционален интерес за полицията, а при навлизане на софтуера за прогнозиране, някои хора се притесняват, че полицията може да се почувства още по-насърчена да прекарва повече време в малцинствените квартали.

----------------------------------------
Въпреки че големи компании като IBM също създават инструменти за прогнозирано полицейско присъствие, един от най-широко използваните продукти е дело на малка фирма от град Санта Крус, Калифорния, наречена PredPol.

Софтуерът на тази фирма взема данни за това кога и какви престъпления са се случили в даден район и въз основа на тези данни прави прогноза къде е най-вероятно да има бъдещи престъпления. Своите прогнози програмата представя под формата на червени квадрати върху карта на района, като тези квадрати се равняват на 500x500 фута (152,4 на 152,4 метра). В тези квадрати полицаите, които не работят по определен сигнал, трябва да патрулират. Идеята е че, ако полицията съсредоточи вниманието си върху район, в който е по-вероятно да се случат престъпления, то това ще доведе до предотвратяването на самите престъпление и до спад на престъпността като цяло.

Според данни на полицията в град Норкрос (Norcross), Джорджия, обирите там са намалели с между 15 и 30% след въвеждането на софтуера за прогнозиране. Според местни активисти в Санта Круз обаче такъв тип софтуер е по-вероятно да донесе вреда, отколкото да помогне. Все пак полицейското присъствие успокоява някои хора, но притеснява и изнервя други.

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1015755