НОВИНИ


ОТКРИТ Е ИЗГУБЕНИЯТ ПАТЕНТ ЗА ПЪРВИЯ САМОЛЕТ В ИСТОРИЯТА
06.04.2016


В пещера в щата Канзас, САЩ е открит изгубеният от 36 години насам патент за първия самолет в историята - т.нар. "летяща машина" на братята Райт, съобщава The Washington Post.
 
Патентът е намерен от архивист на име Боб Бийби (Bob Beebe). Той се е намирал в петметрова купчина от документи, складирани в пещера в град Ленекса (Lenexa), Канзас. Пещерата се използвала за хранилище на документи със средна важност. Така става ясно, че патентът е бил изгубен досега, не заради кражба, а заради бюрократична грешка - администрацията просто забравила да изпрати патента в хранилището за ценни документи, което се намира в столицата Вашингтон.
 


Братята Райт регистрирали своя патент под номер 821393 през 1906 г. Това бил втори опит за патентоване, като първият бил през 1902 г. за планер без двигател.

Документът е бил съхраняван в сградата на Националния архив във Вашингтон, а през 1969 г. е изпратен на федералния център за архивите (Federal records centers). През 1979 г. части от документа са отпуснати на университета Смитсониън за експониране. След това през 1980 г. е отбелязано, че патентът е върнат в националния архив, но точно тогава той изчезва.

Проверка на документа в лабораторни условия е показала, че той е в добро състояние.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
955651