НОВИНИ


ПОЛОВИН ВЕК СЛЕД ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ВИДА, В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗЛЮПИ БЕЛОБРАД ЛЕШОЯД
09.04.2016

Снимка: Facebook

Спасителният център за диви животни на организацията в областта на опазването на редки видове и местообитания в България "Зелени Балкани" в Стара Загора посрещна първия новоизлюпен брадат лешояд в България. У нас видът изчезна преди повече от половин век.
 
В България видът изчезна още в началото на 60-те години, а малко по-късно и от целия Балкански полуостров. Както по-рано ви съобщихме, яйцето беше снесено на 7 февруари, като това беше резултат от внасянето в България на два брадати лешояда през 2007 г., изпратени от д-р Ханс Фрей от специализирания размножителен център "Ричард Фауст", Австрия.
 


Новоизлюпилата се птица тежи 147 грама. Самото излюпване, което продължило по-дълго от нормалното, е протекло под наблюдението на чуждестранни специалисти, а малкото засега е поставено в инкубатор.

Макар че е родено в България, малкото съвсем скоро може да емигрира от държавата ни. Ако родителите му не демонстрират добра грижа за него, то ще бъде прехвърлено на "приемен родител" в Австрия - специално обучен брадат лешояд.

Дори и да бъде отглеждан и да се развива добре обаче, птицата отново ще напусне страната. Ако е мъжка, тя може да бъде пусната на свобода в австрийския природен парк "Хохе Тауерн". Ако пък е женска, ще бъде изпратена на друг размножителен център, в който да си намери партньор от друго семейство.
 


България е първата държава, която още в началото на миналия век успява да постигне размножаване на защитения вид брадат лешояд в условия на плен. Именно поради тази причина, брадатият лешояд е символ на българската природозащита, отбелязват от организацията.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033479