НОВИНИ


ВТОРИ БРАДАТ ЛЕШОЯД СЕ ИЗЛЮПИ У НАС
16.04.2016

Снимка: Зелени Балкани

Седмица след излюпването на първия брадат лешояд у нас, което не се беше случвало от над половин век насам, спасителният център за диви животни на организацията "Зелени Балкани" се похвали, че птицата вече си има братче/сестриче.
 
Птицата е рожба на същата двойка брадати лешояди, която през 2007 беше изпратена у нас от д-р Ханс Фрей от специализирания размножителен център "Ричард Фауст", Австрия и която създаде първия брадат лешояд в България от над 60 години насам. "Екипът на Зелени Балкани, като горди и всеотдайни родители, бди денонощно над свидната рожба", пишат от спасителния център.
 


Причината това да се налага е, че "след като няколко дни след излюпването и подхранването му по-голямото бе върнато на родителите, нямаме друг шанс, освен да потърсим приемни родители на изтърсачето. Това се налага, защото в природата, родителите да отгледат само едно малко и оцеляването на второто е винаги под съмнение, особено с разлика от 10 дни, като на нашите".

Новоизлюпената птица е наречена Малчо, въпреки че нейният пол ще стане ясен едва след време. Малчо е по-лек от брат си/сестра си - докато първата птица се излюпи с тегло от 147 грама, то втората е с тегло 136 грама.
 


След броени дни Малчо заминава за Австрия. Новият му дом ще бъде центърът "Ричард Фауст" край Виена – родното място на неговите родители. Там обучени в приемното родителство брадати лешояди ще отгледат мъника, а в последствие той, както и по-голямото птиче, ще се присъединят към голямата група на лешоядите, допринесли за запазването на вида в Европа.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016827