НОВИНИ


НОВ АЛГОРИТЪМ ПОЗВОЛЯВА НА САТЕЛИТИТЕ ДА ВИДЯТ 5-САНТИМЕТРОВИ ОБЕКТИ НА МАРС
27.04.2016


Учени са разработили нова техника за подобряване на изображения, която позволява да се увеличи значително разделителната способност на снимки от сателите, разкривайки безпрецедентни нива на детайли. Екипът от Юнивърсити Колидж в Лондон нарича инструмента Super-Resolution Restoration.
 
Той използва множество снимки на една и съща област, налага ги една върху друга и използва различни елементи от различните снимки, за да подобри резолюцията. Екипът е тествал тази техника с изображения от камерата HiRISE, която се намира в орбита около Марс на борда на апарата на NASA MRO. Камерите на подобни сателити обикновено имат максимална разделителна способност около 25 сантиметра. SRR техниката позволява тази резолюция да бъде увеличена до 5 сантиметра, според учените в екипа. Резултатите са публикувани в изданието Planetary and Space Science. Можете сами да се убедите в ефективността на SRR в снимките по-долу – горните две изображения са оригиналите, а под тях са подобрените със SRR.
 


Междувременно, изображението в началото на материала показва мястото на кацане на злополучната британска мисия Beagle-2. С малко увеличение можете да видите изгубения британски марсоход.

Професор Ян-Петер Мюлер, един от учените зад новата технология, обяснява в прессъобщение:

„Сега имаме еквивалента на разделителна способност на дрони – навсякъде по повърхността на Марс, където има достатъчно на брой ясни изображения. Новата техника ни позволява да виждаме обекти с много по-добър фокус от орбита, а качеството на изображенията е съизмеримо с това на камерите на всъдеходите. Колкото повече снимки събираме, толкова по-добро качество ще получаваме. Това е началото на нова ера в изследването на планетите“.
 

 
източник: idg.bg

 


 
1011501