НОВИНИ


НОВ НАЧИН ЗА СОРТИРАНЕ НА ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ
29.04.2016

Public Domain

Човешкият живот започва с искри. Първият контакт на сперматозоида с яйцеклетката предизвиква нейното активиране, което се съпровожда с изхвърляне на цинкови йони. Използвайки флуоресцентни маркери, учените са успели да видят този „първи изблик на живот“.
 
Учените вече са наблюдавали подобно явление при някои животни, но при човека то е регистрирано за първи път. Изследователите от Северозападния университет в Чикаго са забелязали, че някои яйцеклетки светят по-ярко от други, като по този начин показват, че имат по-голям шанс за получаване на здраво дете.
 


В перспектива това откритие трябва да помогне на лекарите, занимаващи се с проблематиката на изкуственото оплождане, да избират най-качествения репродуктивен материал.

„Открихме цинково излъчване при мишки само преди пет години – казва проф. Тереза Уудръф, един от съавторите на изследването, специалист в областта на биологията на яйчниците – и откриването му в човешките яйцеклетки беше наистина вълнуващо.
Това означава, че ако изучим излъчването на яйцеклетките в момента на оплождането, веднага ще можем да установим максимално подходящите яйцеклетки за изкуствено оплождане. Това е начин за сортиране на генетичен материал, какъвто преди не е имало.“

 


Сега около 50% от оплодените яйцеклетки не се развиват по необходимия начин и експертите смятат, че проблемът е в грешки на генетичния код. Някои клиники правят видеозапис от развитието на яйцеклетката за анализ и установяване на дефектите, докато други правят проверка на клетките за генетични мутации.

Проблемът е, че това е инвазивна процедура, в резултат на която може лесно да се увреди крехката обвивка на яйцеклетката. Затова най-често в клиниките просто избират яйцеклетка, която им се струва най-здравна външно.
Сега, благодарение на откритото излъчване, на видеозаписите ясно се вижда коя от оплодените яйцеклетки е най-подходяща за последващо развитие.

„Това е изключително важно откритие, тъй като то може да ни даде нов лек и безопасен начин за визуално установяване на здравата яйцеклетка и ембриона за последващо имплантиране – казва съавторът на изследването д-р Ева Файнберг. – В момента не съществуват инструменти, които да могат да определят дали яйцеклетката е качествена, или не.

Често ние не знаем дали клетката или ембрионът са жизнеспособни, докато не настъпи бременност. Ето защо нашата работа е преобразуваща. Ако имаме възможност за предварителен избор на качествена и здрава яйцеклетка, то ние можем да избавим нуждаещите се от процедурата хора от голямо количество преживявания и да им помогнем да стигнат до желаната бременност много по-бързо.“

 
източник: megavselena.bg

 


 
1035270