НОВИНИ


СТРАННА МЕДУЗА Е ЗАСНЕТА В МАРИАНСКАТА ПАДИНА
01.05.2016

NOAA Office of Ocean Exploration and Research, 2016 Deepwater Exploration of the Marianas

На 24 април, 2016 г., учените забелязали това странно същество около Марианската падина в Тихия океан.
 
Новооткритата медуза изглежда по-скоро на извънземен космически кораб, отколкото дълбоководно земно същество, със червени и жълти светлини, които светят отвътре в кръглото й тяло. Учените отбелязват в изявление от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), че на 24 април, 2016 г., в рамките на проучването на район, нарече Enigma Seamount на дълбочина от ~ 3700 метра е открита тази необичайна медуза. Съдейки по външния вид на медузата, учените я идентифицират като принадлежаща към рода Crossota.
 


С помощта на апарат с дистанционно управление (remotely operated vehicle - ROV), океанолозите изследват най-дълбоката част на световния океан, наречена Марианската падина, източно от Марианските острови в близост до Гуам в западната част на Тихия океан. Там се натъкват на това създание със сюрреалистичен вид.

Видеото, заснело медузата разкрива красива гледка: Организмът се движи с два комплекта пипала, дълги и къси, които се простират от сякаш пулсираща камбана. Във вътрешността на камбаната се виждат червени канали, пресичащи яркожълто полови жлези, според учените.


 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1058493