НОВИНИ


НАСА: ЛЕДОВЕТЕ НА АНТАРКТИКА НАРАСТВАТ, А НЕ НАМАЛЯВАТ
03.11.2015

Снимка: NASA's Operation IceBridge

Ново проучване на НАСА показва, че площта и масата на ледовете в Антарктика се увеличават благодарение на натрупания през последните 10 хиляди години сняг.
 
Изследването оспорва заключенията на други проучвания, включително и доклада на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) от 2013 г., в който се казва, че Антарктида губи континенталния си лед. Според новите анализи на сателитни данни, антарктическата ледена покривка нараства нетно с 112 милиарда тона лед годишно от 1992 г. до 2001 г. Това нетно увеличаване се забавя до 82 милиарда тона лед годишно между 2003 и 2008, съобщава сайтът на агенцията. "Получените от нас резултати не противоречат на това, че Антарктида губи все повече и повече лед в покрайнините на Антарктическия полуостров, региона Thwaites и остров Pine в Западна Антарктида. Откритото от нас явление засяга Източна Антарктида и вътрешните райони на запад - нарастването на леда в тях надвишава загубите в други части на полярната област", - заяви Джей Цвали (Jay Zwally) грациолог от Центъра за космически полети Годард в Грийнбелт и водещ автор на изследването.
 

Карта, показваща промените в масата на ледовете 2003-2008 над Антарктида в гигатони (Gt) (милиард тона) годишно за площ от 100х100км.
Снимка: Jay Zwally/ Journal of Glaciology

Учените изчисляват с колко ледената покривка намалява или увеличава като следят промените във височината на повърхността, които измерват с помощта на сателитни висотомери. Така използвайки тези данни изчисляват два параметъра - дебелината на ледената покривка в различни региони на Антарктика и как се променя тяхната площ със смяната на сезоните. Освен това климатолозите са проучили метеорологичните данни за нивото на валежите в Антарктика, събирани от 1979 г., което им е помогнало да оценят количеството на снега, който пада в южната полярна област всяка година.

Обединявайки всички тези данни, учените открили, че всъщност ледниците на Антарктика нарастват, а не намаляват в последните години.

Причината за това е снега. Вековните натрупвания на сняг в Източна и Централна Антарктида през последните десет хиляди години, всяка година се добавят около 200 милиарда тона нов лед.
 

Снимка: pandoraworld.su

Означава ли това, че глобалното затопляне се отменя?

Както учените обясняват, нищо подобно - средните температури се покачват и антарктическият лед се топи по-бързо от преди. Увеличаването на южните ледници е за сметка на снега от предишни исторически епохи, когато нивото на валежите над Антарктида е било доста по-високо.

След само няколко десетилетия тенденцията на нарастване на ледовете в Антарктика ще се обърне според Цвали. "Ако загубите на Антарктическия полуостров и части на Западна Антарктида продължат да нарастват със същия темп както през последните две десетилетия, загубите ще се изравнят с увеличаването на леда, вследствие на многогодишното натрупване в Източна Антарктида за 20 или 30 години".

"Добрата новина е, че Антарктида все още не е започнала да допринася за повишаването на морското равнище, а напротив, тя отнема по 0,23 мм на година", обяснява Цвали. "Но това също е лоша новина. Ако 0,27 милиметра годишно от покачването на морското равнище не се дължи на Антарктида, както пише в доклада на IPCC, трябва да има някакъв друг принос за покачването на морското равнище, който не се отчита".
 
източник: offnews.bg

 


 
1056693