НОВИНИ


НАМЕРЕНИЯТ ОТ КАНАДСКИ УЧЕНИК "ГРАД НА МАИТЕ" СЕ ОКАЗА НИВА С МАРИХУАНА
13.05.2016


Необичайните истории в науката рядко се оказват истина: това, което 15-годишият младеж Уйлям Гедури е взел за град на маите, изследвайки карти от Google и съпоставяйки ги с познатите на маите съзвездия, се оказа нива, обработвана от местните жители.
 
Наскоро световните медии разпространиха една мила и вдъхновяваща новина за канадския ученик Уйлям Гедури (William Gadoury), който се досетил за нещо, за което не се е бил сетил никой учен преди него - че маите са строили градовете си в съответствие с разположението на звездите в небето. Той анализирал 22 съзвездия, познати на маите, а като наложил схемата на звездите в съзвездията, конфигурацията на всяка звезда съответствала на позицията на 117-те града на маите. В схемата липсвал само последният 118-ти град, за да бъде пълно съответствието. Ученикът изчислил точно където трябва да бъде липсващият град и го намерил на сателитни снимки и Google Earth. Но веднага след публикуването на новината в Gizmodo коментираха специалисти и изданието актуализира своята история. Томас Гарисън (Thomas Garrison), антрополог от Университета на Южна Калифорния отбелязва, че е виждал същите квадратни фигури на сателитни снимки и са вероятно изоставени ниви, пресъхнали езера или изсечени парцели в джунглата. Археологът Иван Щрайц (Ivan Šprajc) от Института по Антропологични и космически изследвания в Словения е скептичен, че звездни карти могат да се използвани, за да разкрие местоположението на неоткрити досега градове на маите. "Много малко от познатите на маите съзвездия са идентифицирани, а дори и в тези случаи, ние не знаем точно колко и от кои звезди се състои всяко съзвездие. По този начин е невъзможно да се провери дали има някакво съответствие между звездите и местоположението на градовете на маите. А тъй като знаем някои екологични фактори, които са повлияли на местоположението на селищата на маите, идеята да се съпоставят със звездите е много малко вероятна." - подчертава словенския археолог. Археологът и специалист по история на Централна Америка, Джефри Брасуел (Geoffrey Braswell) на страницата на Wired погреба окончателно идеята на канадското момче. Брасуел с екипа си от Университета на Калифорния в Сан Диего са изследвали точно същата област на "изгубения град на маите" и разпознаха дори посоченото на сателитните снимки място. На първата снимка е "Лагуната на циклоните (Laguna El Civalón), а правоъгълна форма, която може да се види на снимката е поле с марихуана. На втората снимка е просто пресъхнало блато.
 

Втората снимка от Канадската космическа агенция, за която говори Брасуел.

На юг от това място наистина има интересна археологическа находка - мексикански археолози са открили там руини на църква. Но маите нямат нищо общо с тях - това място е град, който стои на мисионерски път Camino Real, който е минавал по тези места от 17-ти до 19-ти век.

Все пак, т.нар. космическа археология, т.е. търсенето на селища на древни народи с помощта на сателитни снимки, има своите находки. Така археологът Сара Паркак (Sarah Parcak) от Университета на Алабама в Бирмингам намери ново селище на викингите в южната част на остров Нюфаундленд.

Дори и с малко разочароващ край тази история е поучителна. Похвални са усилията на това малко момче и се надяваме да се превърне в млад учен, който да продължи заниманията си на университетско ниво и да направи своето истинско откритие.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1058205