НОВИНИ


ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ УДАРИ ДЖАКПОТА
13.05.2016


Платформата за изкуствен интелект, която предсказа с голяма точност лауреатите на наградите Оскар и победителите в американската Суперкупа, сега удари джакпота на най-голямото конно надбягване в Америка – Кентъки Дерби.
 
Интегрираната система UNU, включваща хора и изкуствен интелект, можа предварително да назове конете, които се класираха на първо, второ, трето и четвърто място в състезанието, което се провежда в Луисвил, щата Кентъки. При 20 коня на пистата, шансовете за това бяха 540:1 и така създателят на системата Луис Розенбърг спечели 10 842 долара, залагайки 20 долара. Системата UNU е особена форма на изкуствен разум, т. нар. роеви интелект (Swarm intelligence). Неговата задача не е да замени човека, а да увеличи неговите когнитивни възможности. UNU работи по следния начин: първоначално група хора влизат в системата, използвайки смартфон или компютър. После на всички участници се създава въпрос и се предлагат варианти за отговор. Всеки участник получава виртуален магнит, който може да премества по екрана, плъзгайки шайба към един или друг от отговорите. Накрая шайбата може да спре само на един от отговорите. Участниците разполагат с 60 секунди, за да излязат с колективно решение, което устройва всички.
 


За прототип на UNU е взет колективният интелект на пчелния рой, който насекомите използват при избора на място за кошера. Алгоритъмът се стреми да използва знанията и интуицията на хората в групата, за да избере единно решение. За разлика от анкетата, която дели хората на подгрупи в зависимост от тяхното мнение, UNU търси решение компромис.

В началото на годината възможностите на системата бяха показани от списание Newsweek с примера за предсказване на носителите на филмовите награди Оскар. Тогава тя успя да предскаже 11 от 15-те победителя, оказвайки се по-точна от кинокритиците и букмейкърите.

В перспектива Розенбърг смята да разшири областите на приложение на системата извън границите на хазартните игри и развлеченията – UNU би трябвало да намери приложение в здравеопазването и политиката. Така например на базата на системата могат да се провеждат лекарски консултации или да се взимат управленски решения в рамките на цели държави.

Политиците имат противоположни ценности, но подобряването на живота на хората остава главната задача. Обединените в рамките на UNU експерти с различни възгледи ще позволят да се намери компромис. Нашата цел е да дадем на обществото платформа за колективно решаване на сложни въпроси, казва Розенбърг.
 

 
източник: idg.bg

 


 
1058705