НОВИНИ


ОТКРИХА ДРЕВНА ПОДЗЕМНА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА В ТУРЦИЯ
14.05.2016

AA Photos

Древен християнски храм с фрески, които никога по-рано не са виждани от специалистите, е открит в Кападокия, Турция. Според експертите църквата вероятно датира от V век.
 
Култовото съоръжение е открито на мястото на древния византийски град Невшехир. Там е разположен и подземен град, в който при нападения можели да се скрият около 20 000 души. Изследвания са установили, че подземният град е използван активно от жителите на Невшехир от ранната византийска ера до османското завоевание.
 

AA Photos

Църквата също е била подземна. Сега тя почти изяло е запълнена със земя, археолозите са разчистили само горната ѝ част, където вече са открити уникални фрески от раннохристиянския период, съобщава Hurriyet Daily News.

Например открито е изображение на Исус Христос, от ръцете на който падат риби (така описва сюжета от фреската кметът на съвременен Невшехир Хасан Унвер), а също възнесението на Христос на небето и пак по думите на чиновника „гибелта на лошите души“.

Археолозите добавят, че пред погледа им са се разкрили фрески с разпятието на Христос, апостолите, пророците Мойсей и Елисей.

Засега не е ясно каква е височината на храма и следователно – колко открития предстои да направят учените, но очакванията са най-големи. Има дори предположения, че уникалният храм може да повлияе на нашето разбиране за историята на християнството.

Сега работата на археолозите е преустановена заради високата влажност на мястото на разкопките. Учените планират постепенно да изсушат мястото, за да не увредят древните скулптури.
 

 
източник: megavselena.bg

 


 
1058533