НОВИНИ


ПРИНУДИТЕЛНО ОГРАМОТЯВАНЕ НА РОДИТЕЛИ
17.05.2016

Демонстрация на родители в Калифорния срещу закон 277, според който от всички ученици ще се изисква да бъдат имунизирани срещу морбили и коклюш с едно изключение на тези, които имат медицински противопоказания.
Снимка: Facebook

Родителите в канадската провинция Онтарио, които предпочитат да не ваксинират децата си по немедицински причини, трябва да преминат курс по естествени науки, преди да се приеме тяхното решение.
 
Макар че това няма да попречи на родителите, които оспорват процедурата по морални или религиозни причини, то поне така е възможно някои родители да направят по-информиран избор, съобщава National post. Законът е внесен от министъра на здравеопазването д-р Ерик Хоскинс (Eric Hoskins) и най вероятно ще бъде приет. "Изборът да ваксинираш детето си го предпазва от заболявания и защитава уязвимите деца, които не могат да се ваксинират по медицински причини", обяснява д-р Хоскинс в изявление. "Ето защо е важно за родителите да водят децата си редовно на имунизации". Новото законодателство ще означава, че всеки родител, който обмисля да не имунизира детето си, ще трябва да мине курс за обучение за ваксините, преди да кандидатства за освобождаване от тях. Здравни специалисти ще обясняват научно ваксинациите и защо е важно по-голямата част от децата да се имунизират. Едва след това родителите ще имат право на "информиран избор".
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1107395