НОВИНИ


DEEP DISCOVERER – РОБОТЪТ, ИЗСЛЕДВАЩ НАЙ-ДЪЛБОКИТЕ МЕСТА В ОКЕАНА
19.05.2016


Марианската падина е най-дълбокото място в световния океан. Тази подводна „пукнатина“ се намира в Тихия океан източно от Марианските острови. Тя е широка средно 70 километра и дълга 2500 километра. В най-дълбоката си точка, която носи името Бездната на Челинджър, падината е дълбока 10 994 метра, налягането е над 1000 атмосфери, а температурата е между 0,5 и 4 градуса по Целзий.
 
От откриването й през 1875 година Марианската падина притегля различни изследователи, които с всички средства се опитват да получат отговор на въпросите си. За цялата история на човечеството обаче са осъществени едва няколко потапяния на дъното на падината. През 1960 година там достига батискафът Trieste, през 1996 – дълбоководният робот (unmanned autonomous underwater vehicle, ROV) Kaiko, а през 2009 – ROV Nereus. През април започна нов етап в изследването на Марианската падина, като за това се използва дълбоководният апарат робот Deep Discoverer. Изследванията са плод на съвместните усилия на Националното управление за океански и атмосферни изследвания (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), Университета на Орегон и американската Брегова охрана.
 


Deep Discoverer се намира на кораба Okeanos Explorer, който е на служба на NOAA от 2010 година. На борда е и малка група учени, които работят с апарата. Основната част от изследователския екип се намира в центъра за управление на брега, откъдето командва и наблюдава операцията.

Изследванията започнаха на 10 април и се очаква да приключат на 10 юли. Изследователската програма е разделена на три етапа, при всеки от които корабът ще се премества над различни области от падината. Обект на изучаване са околната среда, калните вулкани, дълбоководните корали и другите форми на живот. В момента приключва първият етап от изследванията, който се провежда в южната част на Марианската падина.

Дълбоководният робот Deep Discoverer, който тежи 4080 килограма, е оборудван с 9 външни висококачествени камери и 20 мощни светодиодни светлинни източници. Конструкцията на апарата и неговите системи е толкова сложна, че общата дължина на електропроводите му е над 900 метра. Спускайки се във вечната нощ, царяща на голямата дълбочина, Deep Discoverer използва помощта на своя апарат близнак Seirios, който играе ролята на разузнавач и при необходимост осигурява допълнително осветление.

С помощта на двата дълбоководни апарата изследователите вече са събрали голямо количество научна информация и множество интересни снимки.
  
източник: idg.bg

 


 
1058229