НОВИНИ


ТАЕН ТУНЕЛ РАЗКРИВА ХИЛЯДОЛЕТНИ МИСТЕРИИ НА ТЕОТИУАКАН
22.05.2016


Древната мезоамериканска цивилизация от Теотиуакан, живяла на 30 мили (50 км) североизточно от днешния Мексико Сити, от години представлява загадка за археолози и историци.
 
Началото на строителството на древния град е датирано в периода около 400 г. пр.Хр. 800 години по-късно, някъде около 400 г., Теотиуакан израства до най-мощния и влиятелен град в региона – дом на около 200 хиляди души. През 750 г. великият Теотиуакан вече е изгорен, изоставен призрачен град. Таен тунел под една от древните пирамиди дава надежда на археолозите, че ще имат възможност да надникнат дълбоко в сърцето на тази енигматична цивилизация.
 

Храмът на Пернатия змей. © Janet Jarman

Смята се, че около началото на XIV век ацтеките са открили руините на Теотиуакан. Древният град бил изоставен шест века по-рано. Именно ацтеките дали на града неговото име, което може да бъде грубо преведено като „Град на боговете“.

Въпреки че е основан около 400 г. пр.Хр., Теотиуакан е започнал бурен растеж около 500 години по-късно. Бил е построен по оста север–юг, с широк булевард, известен като „Авеню на мъртвите“, който се простира между високия 147 стъпки Храм на Луната и широкия площад, наричан Цитаделата, в южния край. В сърцето на града доминира масивният Храм на Слънцето с височина 213 стъпки.

В периода между разцвета на Теотиуакан около 400 г. и неговото напускане градът, изглежда, е горял няколко пъти, вероятно в резултат на гражданска война или пък на инвазия от чужда армия. Около 750 г. оцелелите жители на града вероятно са се присъединили към съседни градове и култури или пък са последвали търговските пътища, загърбвайки своя велик град.
 

Храмът на Луната. © Janet Jarman

В наше време, около 1200 години по-късно, заради липсата на писмени сведения историците нямат категоричен отговор на редица въпроси за Теотиуакан, включително кой е основал града, как е бил управляван той, какъв език са говорили неговите обитатели или каква е била тяхната религия. Сега, изглежда, археолози, прекарали последните 13 години в проучвания на място, са напът да намерят отговорите на някои въпроси.

Както съобщава Smithsonian Magazine, силна буря през 2003 г. предизвиква свлачище и отваря дупка в основата на една от пирамидите – Храма на Пернатата змия, намиращ се в Цитаделата. Когато археологът Серхио Гомез от Мексиканския национален институт по антропология и история се снишил в мрака, установил, че се намира в нещо като тунел – дело на човешка ръка.

Оттогава насам Гомез и неговият екип археолози и работници проучват тунела, който се простира на дължина 330 фута (около 100 м) от Цитаделата до центъра на храма.


Тунелът под Теотиуакан. Изображение: Sergio Gómez


Те открили, че оригиналният вход на тунела, който се намира на няколко метра от дупката, отворена от свлачището, очевидно е бил затрупан от камъни преди около 1800 години. Изводът е, че каквото и да е имало вътре, би трябвало да е останало недокоснато досега.

Екипът се движил много бавно и внимателно през тунела през последните години. По време на работата си хората извадили около 1000 тона земна маса. Към края на 2015 г. били възстановени около 75 хиляди артефакта – от раковини, през съдове и бижута, до животински кости и дори фрагменти човешка кожа.


© Janet Jarman


Археолозите открили, че тунелът свършва в широка камера с формата на кръст, съдържаща купища бижута и статуи. Това им дава основание да мислят, че са на прага на откритието на гроб на все още неизвестен теотиуакански владетел. В камерата учените са намерили още съкровища, включително огърлици, буркани с кехлибар и две статуи от черен камък, вероятно фигури на божества.

Въпреки че Гомез и екипът му все още не са открили фактически гроб, археологът вярва, че тунелът и различните му камери заедно с богатството на внимателно подбраните артефакти може да представлява символично погребение.


Чиния във формата на „летящо куче“ е открита непокътната.
© Janet Jarman


По отношение на вече откритите артефакти Гомез казва пред Smithsonian: “Може да прекараш цялата си кариера в оценка на съдържанието.”

Предстои да бъдат екскавирани три нови камери и археолозите работят с болезнена отдаденост, буквално с четки за зъби, за да са сигурни, че няма да повредят нищо. Каквото и да е то, вероятно е ключ към тайните на Теотиуакан.


 
източник: megavselena.bg

 


 
1058265