НОВИНИ


УНГАРСКИ ФИЗИЦИ СА ОТКРИЛИ 5-ТА ФУНДАМЕНТАЛНА СИЛА НА ПРИРОДАТА
26.05.2016

Физиците от Института за ядрени изследвания в Дебрецен, Унгария, казват, че с този апарат - електрон-позитронен спектрометър са открили доказателства за съществуването на нова частица.
Снимка: MTA-Atomki

В лабораторен експеримент в Унгария е забелязана аномалия в радиоактивен разпад, която може да е следа от неизвестна досега пета фундаментална сила на природата, ако констатацията им издържи проверките, съобщава Nature.
 
За откритието, направено през 2015 г., е публикуван препринт в arXiv , а през януари тази година - в списание Physical Review Letters. Но едва наскоро са забелязани. На 25 април група американски физици теоретици обръща внимание на констатациите като публикува свой анализ на резултатите в arXiv. Той показва, че данните не са в противоречие с всички предишни експерименти - и стига до заключението, че това може да е доказателство за пета фундаментална сила. До момента са известни четири фундаментални взаимодействия: гравитационно, електромагнитно, слабо и силно ядрени взаимодействия. Унгарските физици от Института за ядрени изследвания в Дебрецен, водени от Атила Краснахоркай, твърдят, че може да има една пета, непозната досега сила. При експериментите си, те облъчват литий с протони. Процесът е съпроводен с отделянето на електрони и позитрони. Но при ъгъл на облъчване от 140 градуса, те се оказали повече от очакваното на теория. Физиците смятат, че този излишък може да е свързан с нова частица, лек бозон и е свидетелство за съществуването на нов тип сила. Новото взаимодействие, според модела на унгарските физици, работи при характерни разстояния от порядъка на 12 фемтометра (10-15 м), само няколко пъти по-големи от атомните ядра. За нейното предаване отговаря частица, наречена "бозон Х". Нейната маса е само 34 пъти по-голяма от масата на електрона и е определена като 17 MeV. За сравнение масата на носителите на слабите ядрени взаимодействия, W ± - и Z0-бозоните е хиляда пъти повече. Според учените новата частица трябва да протофобна - нейното взаимодействие с протона трябва да бъде потиснато в сравнение с взаимодействията с неутрони. Освен това бозонът взаимодейства с електрона, горния и долния кварк. Сега с проверката на откритието се занимават и други научни институции по цял свят. Учените от лабораторията Джеферсън и ЦЕРН в собствени експерименти ще се опитат да получат същите резултати.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1058678