НОВИНИ


МЛАДЕЖ ЖИВЕЕ 555 ДНИ, НОСЕЙКИ ИЗКУСТВЕНОТО СИ СЪРЦЕ В РАНИЦА
16.06.2016

Стан Ларкин Снимка: University of Michigan Health System

Стан Ларкин (Stan Larkin), американски гражданин на 25 години, живее без своето сърце вече 17 месеца, благодарение на устройство, което носи в раница, съобщава сайтът CNET.
 
Устройството с преносима батерия е предназначено за използване в случай на пълен отказ на сърдечния мускул. SynCardia Freedom Portable Driver е първото в света устройство от този вид: напълно преносимо изкуствено сърце, което може да се носи в раница. Други портативни устройства, като например имплантируеми дефибрилатори помагат само в случай на частичен отказ на сърцето, а апаратът SynCardia напълно замества естествения орган. Преди неговото изобретение, изкуственото сърце принуждаваше пациента да е прикован на легло. Да получи един пациент орган за трансплантация е много трудно, само в САЩ към днешна дата чакат над 121 000 пациента, а 22 души умират всеки ден, недочакали трансплантация. Стан Ларкин и по-големият му брат са диагностицирани с наследственото заболяване кардиомиопатия преди няколко години. Кардиомиопатия е заболяване на миокарда, при което сърдечният мускул е структурно и функционално променен в резултат от мутации в един от четирите гените, кодиращи сърдечните протеини. При кардиомиопатията сърдечната недостатъчност бавно, но неизбежно прогресира, така че единствената надежда за оцеляване на пациентите е трансплантацията на сърце. През декември 2014 г. сърцето на Стан отказва, и лекарите решават да го отстранят и той става първият пациент в щата Мичиган, на който се трансплантира апаратът SynCardia Freedom Portable Driver - 6-килограмово преносимо устройство, което с помощта на помпи и сгъстен въздух изпомпва кръвта през артериите, вместо истинското сърце. Това устройство се тества от 2010 г. доста успешно, а през 2012 г. на изкуственото сърце SynCardia Freedom Portable Driver е присъдена наградата Medical Design Excellence Award в категорията за медицински технологии за реанимация и спешна медицинска помощ. Устройството с преносима батерия е предназначено за използване в случай на пълен отказ на сърдечния мускул. SynCardia Freedom Portable Driver е първото в света устройство от този вид: напълно преносим изкуствено сърце, което може свободно да се носи в раница. Други портативни устройства, като например имплантируеми дефибрилатори помагат само в случай на частичен отказ на сърцето, а апаратът SynCardia напълно замества естествения орган. Преди неговото изобретение, изкуственото сърце принуждаваше пациента да е прикован на легло. Стан Ларкин живее с изкуствено сърце 555 дни. Абсолютният рекорд за пациент с напълно изкуствено сърце SynCardia е 1374 дни.
 


Изкуственото сърце SynCardia тежи 160 грама (половината от теглото на естественото) и струва 124 800 долара заедно с преносимия комплект в раницата.

Автономията на устройството е все пак значително ограничена - трябва редовно да се посещава клиниката, а и не всякаква активност е позволена. Пациентът е бива да натоварва прекомерно сърдечно-съдовата си система. Но за изненада на лекарите, Стан може да играе баскетбол.

В крайна сметка на 9 май 2016 Стан Ларкин получи дълго чаканата трансплантация и сега живее с новото си сърце.
 


Кой знае, може би в бъдеще изкуствено сърце ще станат по-самостоятелни и по-надежден от настоящето. Заболявания на сърдечно-съдовата система - основната причина за смъртност в света, според статистиката на СЗО, така че инсталирането на изкуствено сърце може да спаси живота на милиони хора.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1056739