НОВИНИ


КАК ЗВУЧИ "ПЕСЕНТА" НА ЛЕМУРИТЕ
21.06.2016

Снимка: www.bbc.co.uk

Лемурите са семейство примати от групата на полумаймуните, които се срещат само на остров Мадагаскар. Семейството включва добре известният котешки лемур, кафявите лемури, лемурите вари и бамбуковите лемури.
 
Представителите на вида имат със средни размери: дължина на тялото (без опашката) от 32 до 56 см. и тегло от 0,7 до 5 кг. Опашката им е много дълга и рунтава, служи за баланс при движение по клоните и при скокове от дърво на дърво. Задните им крака са по-дълги от предните, но не чак до такава степен, както при тънкотелите лемури, и това не затруднява движението им на четири крака. Козината им е гъста и мека с различна окраска при различните видове. Лемурите имат добре развито обоняние и бинокулярно зрение. Видовете от това семейство обаче, с изключение на котешкия лемур, нямат светлоотразителна мембрана (тапетум) в ретината на окото. Те прекарват голяма част от времето си на земята. Търсят храна предимно привечер и сутрин, но са активни през целия ден. Хранят се основно с плодове и листа, понякога и с цветен нектар, а някои видове разнообразяват диетата си с птици, техните яйца и насекоми. Главните естествени врагове на лемурите са виверите Фоса и грабливите птици на острова. Като цяло Лемуровите са социални животни, които живеят на групи от 5 до 30 индивида. При котешките лемури в групата има строга йерархия, животните рядко напускат своите и битките между различни групи за територия са често явление. При кафявите лемури от друга страна съставът на групата е непостоянен, явно няма определена социална структура и понякога представители на различни видове се хранят заедно. Лемурите издават голямо разнообразие от звуци. Обикновено общуват с грухтящи или мяукащи звуци, но понякога надават пронизителни викове. Как точно звучи тяхната "песен"? Вижте това възхитително видео, публикувано от Science News.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1058209