НОВИНИ


ПОТВЪРДИХА НАЛИЧИЕТО НА ТЪМНО ПЕТНО ВЪРХУ НЕПТУН
27.06.2016

Снимка: http://www.nasa.gov

Нови изображения, заснети от космическия телескоп Хъбъл на НАСА, потвърждават наличието на тъмно петно в атмосферата на Нептун. За първи път то беше забелязано от Вояджър 2 през 1989 г., това е първото му наблюдение през 21-ви век.
 
Откритието е обявено на 17 май 2016 г. в Central Bureau for Astronomical Telegrams от Калифорнийския университет, съобщава НАСА. Петното има размери колкото Земята и много прилича на Голямото червено петно на Юпитер. Първоначално се смята за буря, но по-близки наблюдения показват, че е по-скоро елипсовидна падина с тъмен цвят. Около петното са забелязани ветрове със скорост от 2 400 км/ч, най-бързите в Слънчевата система. Смята се, че е дупка в метановия слой в атмосферата на Нептун, подобно на озоновата дупка на Земята. На различните снимки петното е с различни размери и форма. Петното образува големи бели перести облаци подобни на Земните. За разлика от земните обаче, които са съставени от кристалчета лед, тези на Нептун са съставени от кристали метан. И докато тези от лед се разтапят за няколко часа, тези на Нептун се разтапят след 36 часа или две завъртания на планетата.
 


През септември 2015 година учени, свързани с програмата OPAL (Outer Planet Atmosphere Legacy), която се занимава със съставянето на годишни карти на външните планети, откриха за пръв път тъмно петно в близост до местоположението на светлите облаци.

Но сега, през месец май 2016 година, когато вихрушката беше наблюдавана отново и има повторение на резултатите, може да се твърди със сигурност, че става въпрос за устойчиво явление.

Тепърва учените ще проучват откъде произхождат тъмните петна и как те взаимодействат с околната среда.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1058248