НОВИНИ


НАЙ-СКЪПИЯТ ОПАЛ В СВЕТА БУКВАЛНО СВЕТИ В ТЪМНОТО
13.07.2016

Снимка: South Australian Museum

Това е може би най-красивият и със сигурност най-скъпият опал, открит някога. Наречен е "Девата на дъгата" (Virgin Rainbow), пише Geology In.
 
Той буквално свети в тъмното. Всъщност, когато е по-тъмно наоколо, опал изглежда по-ярък и искрящ. Този великолепен камък е в рязък контраст с мизерната местност около град Кубър Педи, Австралия, където е открит. Кубър Педи е град в северната част на Южна Австралия, северно от Аделаида. Градът е наричан понякога "световна столица на опала", заради голямото количество скъпоценни опали, изкопани там. Кубър Педи е известeн и със своите жилища - землянки, изградени по този начин заради непоносимата жега през деня. Името "Кубър Педи" на местно аборигенско наречие Купа-Пити, което означава "дупките на белия човек".
 

Районът на Кубър Педи - панорама.
Източник: Wikimedia

Районът е горещ, пуста и безплодна пустиня, опустошена от милиони години изпепеляваща горещина. Миньорите, които работят тук, казват че прилича повече на Татуин, отколкото на Земята.

Тази негостоприемна местност някога е била воден басейн, дом на огромен брой морски динозаври, включително прародителя на съвременната сепия, във чиято вътрешност се е образувал и е намерен този опал.

Някои от опалите от Кубър Педи заменят фосилния материал. Повечето от опализирани фосили тук са на различни морски мекотели (миди), но опалите от Кубър Педи заменят и други фосили като например на охлюви, белемнити, морски лилии, ихтиозаври и плезиозаври. Дори и меки части са запазени и заменени от опал.
 

Опализиран фосил на мида от Кубър Педи.
Източник: Wikimedia

Камъкът е изкопан през 2003 г. от стара мина. "Девата на дъгата" се състои от вода и силициев гел, който е бил течен преди милиони години, преди да се втвърди в настоящия му вид.

Опалът е оценен на над 1 милион долара и е закупен от Южноавстралийския музей в Аделаида, който ще бъде представен като част от изложбата "Опали", за да се отпразнува 100 годишнината от минната за скъпоценни камъни в региона.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956792