НОВИНИ


КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО ГАДЖЕТО ВИ Е 70 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО ОТ ВАС
08.11.2015

Мъжкият килимов октопод е колкото окото на женската.
zoomania.org

В бистрите води на Големия бариерен риф обикновен мъжки килимов октопод се приближава към женска. Този мъжки не се притеснява дали ще успее да покаже най-ярката си окраска, нито пък ще му се наложи да се бие с друг мъжки, за да оплоди женската. Всъщност не се знае дали женската въобще забелязва бъдещият баща на децата ѝ.
 
Мъжкият килимов октопод е не по-голям от 2.5 сантиметра. Женските, по които си пада? Често достигат дължина 180 сантиметра. Тогава как е възможно толкова малък мъжки да опложда яйцата на толкова огромна женска? Повечето животни се нуждаят от близък сексуален контакт за възпроизвеждане. Двата най-използвани метода са вътрешно оплождане (хората) и външно (хайвера на рибите). Погледнато така, е доста добре мъжките и женските да са с относително еднакви размери. Но по причини, неясни никому, освен на самата еволюция, при някои животни мъжките и женските са с голяма разлика в размерите. Килимовият октопод (Tremoctopus violaceus) е едно от малкото животни, което прави изключителни неща, за да преодолее драстичните разлики между мъжките и женските. Мъжкият се качва върху женската, която е 72 пъти по-голяма от него. Вместо да търси дълготрайна любовна връзка, мъжкият откъсва специализираното си за съвкупление пипало ,познато като хектокотилно рамо, и го поставя в женската, която ще се възползва от него по-късно. Мъжкият си тръгва със седем пипала, но все пак в безопасност. Друг интересен пример са мъжките паяци. Те трябва да се притесняват не само от размерите на женските, но и от канибалистичните им наклонности. В някои случаи малкият размер всъщност помага на мъжкия паяк.
 

Тигров паяк.
Schelle/Flickr

„Женската може да не успее да види мъжкия“, предполагат учени. „Женската също може да игнорира мъжкия, защото дори да го изяде, той няма да я нахрани.“ В дългосрочен план естественият подбор е в полза на малките мъжки, защото в крайна сметка оплождането е успешно, а и индивидът оцелява. Все пак при мъжките паяци не е добре да си най-дребният, защото те се конкурират с други мъжки и това би било недостатък.

В някои случай, разликата между половете не е само в размера. Единият пол въобще не успява да се развие напълно. Ако смятате, че женският килимов октопод е нещо чудовищно, значи не сте виждали женски морски дявол (сем. Ceratiidae).
 

Женски морски дявол. Мъжкият е с размерите на израстъка над устата на женската.
Wikicommons

Женският морски дявол има огромна челюст и голям биолуминисцентен израстък пред лицето си, който ѝ помага да привлича плячка. За разлика от женската, мъжкият ловува само женски, защото те са единствения му шанс за оцеляване. Размерът на мъжкия представлява само 1/64 от този на женската, като липсва напълно развита уста или храносмилателен тракт. Единствената надежда на мъжките е да открият някоя женска и да забият недоразвитите си челюсти в коремната ѝ област. Ухапването изпуска химикали, които слепят устата на мъжкия с тялото на женската. Понякога за една женска има слепени няколко мъжки „паразити“, които остават цял живот, хранейки се от женската, но пък снабдявайки я със сперма.

Тези случаи на екстремни двойки представляват предизвикателство не само за тях, но и за учените, които ги изучават. Десетилетия наред никой не беше виждал мъжки килимов октопод, защото всеки е търсил нещо подобно на женската. Това е добро напомняне, че на моменти трябва да гледаме отвъд обикновените човешки разбирания и предразсъдъци.
 
източник: megavselena.bg

 


 
1063310