НОВИНИ


ПОДИВЕЛИ ЗЛАТНИ РИБКИ ДОСТИГАТ ОГРОМНИ РАЗМЕРИ В ПРИРОДАТА
24.08.2016

Снимка: Murdoch University

Мнозина смятат, че да пуснат "на свобода" в реката златните си рибки е безобидно, дори добро дело.
 
Но реалността е ужасна - невинните доскоро домашни любимци могат да пораснат до 2 кг и големината на футболна топка и да изместят местните видове, пише изданието Мashable.
Резултатите от вече приключилото проучване са публикувани в статия в списание Ecology of Freshwater Fish.
Учени от Университета Мърдок (Австралия) са проследявали златните рибки в река Вас в югозападната част на Западна Австралия в продължение на 12 години. Те открили, че инвазивният вид вреди на местните риби и екосистеми. Стивън Бийти (Stephen Beatty) и колегите му са прекарали година, изучавайки малко известни модели на поведение на златните рибки в дивата природа.
Проучването е извършено заради резкия скок в количеството аквариумни видове, които са намирани в реката Вас през последните 15 години, за което трябва да "благодарим" на хората, които са пуснали бившите си домашни любимци в реката.
Златните рибки са всеядни и техните хранителни навици могат да станат разрушителни в природата. Те понижават качеството на водата, разбърквайки утайката на дъното на реката, изкопават растения и изяждат всичко, което сметнат за подходящо, включително хайвера на местните риби.
Нещо повече, златните рибки се конкурират за пространство и ресурси с местните видове и разпространяват болести.
 


Интересни факти са, че сладките златни рибки достигат огромни размери в природата, и способността им да пътуват на дълги разстояния. Един екземпляр, намерен от учените се оказва 1,9 кг и приблизително равен на размера на футболна топка, а друг изминал 230 км за една година.

Как да се махнат златните рибки от реките? Методи включват улов с мрежи и електричество, но заедно с инвазивния вид ще пострадат и местните. Най-добре е просто да не се освободават аквариумни риби в природата.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1125312