НОВИНИ


НАУКАТА НАПРАВИ ПЪРВИ СТЪПКИ КЪМ ИЗКУСТВЕНА УТРОБА
24.08.2016


Изследователи от Университета Рокфелер бяха първите, които наблюдаваха и отгледаха човешки ембрион в лаборатория за 13 дни.
 
Първите 13 дни след зачеването все още остават мистерия за науката. Нивата на хормоните са прекалено ниски, за да бъде регистриран положителен резултат от евентуален тест, а без да знаят дали жената е бременна, учените не могат да наблюдават първите дни от развитието на оплодената яйцеклетка. Науката, разбира се, е проучила процеса – ембрионът (маса от клетки, наречена бластоцит в този стадий) се освобождава от външния си слой и се закача към стената на матката.
Праз май изследователи от Университета Рокфелер бяха първите, които наблюдаваха и отгледаха човешки ембрион в лаборатория за 13 дни (етичната граница за тестове). Отгледаният ембрион не се е нуждаел от пъпна връв – учените са доставяли необходимите хранителни вещества и инсулин. Това доказва, че ембрионът сам носи в себе си генетичните инструкции, необходими за неговото развитие и те не са споделени с тези на майката.
Резултатите от експериментите на учените от Рокфелер обещават нови възможности за хората, които имат проблеми с фертилността. И докато изследването не означава, че ще можем да отглеждаме бебета в лаборатория скоро, то поставя първите стъпки пред създаването на изкуствени утроби, в които бъдещи генерации биха могли да се развиват.
 

 

 
източник: idg.bg

 


 
1125302