НОВИНИ


СЪСТАВЕН Е ПОРТРЕТ ПО ДНК ДАННИ
28.08.2016


Учените са успели да идентифицират генетичните варианти, които допринасят за специфични черти на лицето. Това вече позволява на криминалистите да пресъздадат лицата на престъпници въз основа на ДНК на мястото на инцидента, съобщи DailyMail.
 
В доклад, публикуван в списание Plos Genetics , изследователите описват как проучването на генома може да проследи произхода на множество характеристики на лицето на човека.
Според новото изследване, черти като размер на носа, ширина на лицето, а дори и разстоянието между очите са свързани с конкретни генетични вариации.
Екипът е изследвал за генни асоциации с 20 лицеви характеристики, измерени от 3D изображения на 3,118 здрави индивиди, всички от европейски произход.
 


Резултатите до момента представляват само малка част от гените, които играят роля за размера и формата на човешко лице, но дават вече нов метод на криминалистиката.

Полицейското управление на предградието Аурора разпространи в четвъртък компютърно генериран образ на заподозрян въз основа на ДНК, оставена от убиеца на местопрестъплението, разкава iflscience.

Следователите наскоро потърсили услугите на компанията Parabon NanoLabs (Parabon), която е специализирана в "ДНК фенотипиране", метод на прогнозиране на външния вид и произход от неидентифицирани ДНК доказателства.

През 1984 г. , преди 32 години, трима членове на семейството Бенет бяха брутално убити в дома им в Аурора, предградие на Денвър, Колорадо. Убиецът никога не е намерен.

Полицейското управление Аурора, в сътрудничество с Parabon се надява да разреши този стар случай. Използвайки генетичните улики и технологията ДНК фенотипиране, те са създали дигитална комбинирана скица на лицето на заподозрения.

ДНК фенотипирането използва проби генетична информация, за да предскаже фенотипа на индивида - как ще се проявя закодираните в ДНК черти на лицето. Методът позволява да се определи цвета на очите на заподозрения, цвета на косата, цвета на кожата, има ли лунички, формата на лицето, а също и произхода му.

Полицията отбелязва, "скицата е само приблизителния външен вид на заподозрения. Има много други фактори, които биха могли да предизвикат вариации, като например диета, дали пуши или пие, окосмяване по лицето, прическа, татуировки, белези, и така нататък, които е невъзможно да се предскажат чрез този метод.
 


Резултатът бе създаването на две изображения: едно на заподозрения на 25-годишна възрасти едно - на 55.

"Той вече не е невидим", заяви детективът Стив Конър от Полицейското управление Аурора.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1125286