НОВИНИ


НАЙ-СТАРОТО ДЪРВО В ЕВРОПА РАСТЕ В ГЪРЦИЯ
05.09.2016


Най-старото известно живо дърво в Европа е една черна мура (Pinus heldreichii), която расте в планините на Северна Гърция и е на повече от 1075 години.
 
Хилядолетното дърво е открито от учени от университета в Стокхолм (Швеция), Университета в Майнц (Германия) и Университета на Аризона (САЩ) по време на експедиция, посветена на изследването на изменението на климата, разказва Рast Нorizons.
Мурата расте в планините Пинд, планински масив в западната част на Балканския полуостров, разположен между историческите области Тесалия и Епир на Гърция.
 


Учените са изненадани и развълнувани:

"Това е изключително - този голям, сложен и впечатляващ организъм е оцелял толкова дълго време в такава негостоприемна среда, на една земя, която е била цивилизована продължение на повече от 3000 години", споделя шведски дендрохронологист, Пол Крусич (Paul J. Krusic), водач на експедицията, която намери дървото. В планините Пинд учените открили още повече от дузина дървета, чиято възраст е повече от хиляда години.

"Преди много години прочетох за тази интересна гора в Гърция," - разказва ръководителят на експедицията Пол Крусич (Paul J. Krusic). - "В нашето изследване, ние се опитахме да пвъзстановим история на климата, като търсенето на живи дървета бе един от нашите мотиви. За да определим възрастта им, трябваше да се вземе проба от кората до сърцевината на ствола. Ядрото се оказа едим метър, а в пробата се оказаха 1075 годишни пръстена".

Дървото е кръстено на един от гръцките богове, Адонис. "Цялата история на света е преминала покрай това дърво, всички империи, Византийската, Османската. Толкова много хора са живели, които са можели да го отсекат"- разказва Крусич.

Изследователите се надяват, че годишните пръстени, които са получили, пробивайки ствола на Адонис, ще им разкажат за изменението на климата в региона.

За това, какво може да се определи чрез изучаване на дървесните пръстени - вж "Дендрохронологията или кога е отрязано дървото на познанието".Хронологията на дървото Адонис:

941 - Адонис пониква. Византийската империя е в разцвета си. В България е на власт цар Петър I, синът на цар Симеон, който по това време се опитва да отбива атаките на маджарските племена от северозапад.

1041 - Адонис чества своя вековен юбилей. Шотландия има нов крал - Макбет, Китай публикува книга, описваща барута.

1191 - Адонис е на 250 години. Цар Иван Асен I води битката при Тревненския проход. В Западна Европа са основани университетите в Оксфорд и Париж, в Близкия Изток продължава III-тия Кръстоносен поход.

1441 - Адонис е живял вече 500 години. Междувременно Османската империя е покорила Гърция и България. В Германия се правят първите проби на печатната преса от Йохан Гутенберг.

1691 - 750 години. В Англия, Нютон формулира известните три закона.

1941 - Адонис е хилядолетник. Разгарът на Втората световна война, нацистка Германия е окупирала Гърция.
 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1034260