НОВИНИ


ПАНИКА В ЖЕНСКИТЕ СПИСАНИЯ - "НАСА ПРОМЕНЯ ЗОДИАКА"
20.09.2016


Образователният портал SpacePlace на НАСА предизвика бурна реакция в женските списания. А учените само припомниха, че позицията на съзвездията от еклиптиката постоянно се променя спрямо слънцето поради прецесията.
 
Но на кого му пука за прецесията и еклиптиката?
"НАСА за първи път за 2000 години актуализира астрологичните знаци! 86 % от нас са с променен знак в хороскопа!". Може да си представите какъв стрес предизвика новината у вярващите в астрологията хора. Ами ако знакът в хороскопа ни е сменен, ще трябва да преосмислим целия си живот! Или вярата си в астрологията?
Интересното е в случая защо толкова много хора са убедени, че агенцията се занимава с хороскопи и каква е истинската история зад слуховете, която ни разказва Gizmodo.
Историята, че НАСА пуска нов зодиак се появи скоро в английското издание на Cosmopolitan и бързо се разпространи в Yahoo, AOL и други като всички твърдят, че НАСА е пуснала нова зодиакална схема, в която е добавен 13-ти знак и който измества всички други дванадесет знаци.
Всъщност, все пак, за нас най-странната част от историята не е разместеният зодиак, а това, че НАСА внезапно се е заела с писането на хороскопи.
Но спокойно - няма промяна в мисията на агенцията.
"НАСА изучава астрономията не астрологията," - заяви говорителят на НАСА Дуейн Браун (Dwayne Brown).
Но защо астролозите са убедени, че НАСА внезапно е решила да им помага да си калибрират хороскопите? Странно, но слухът изглежда се дължи на неправилно тълкуване на образователната страница за деца на агенцията.
Cosmo и другите сайтове сочат към реална страница на НАСА като източник за тяхната новина. Но линкът не сочи към група тайни астролози на НАСА, а към "The Space Place", образователен сайт, където децата могат да се запознаят с комиксовата версия на марсохода Curiosity, например.
Страницата Space Place дава недвусмисленото мнение на НАСА за астрологията: "Това не е наука" и подчертава в подзаглавие "Първо най-важното е: Астрологията не е астрономия".
 

Прецесията има период от 25800 години. Предизвикана е от лунната гравитация, слънцето и неравномерността на разпределението на плътността на масата на Земята.
Древните астрономи не са знаели и не са очаквали изместване на зодиакалните съзвездия спрямо календарната година. Но точно това се случва. Следователно истинската картина на зодиака е малко по-различна от тази, която е изчислена преди 3000 години.

НАСА предлага обяснение за любопитните деца, че зодиакалните знаци са измислени преди 3000 години от вавилонците, които ги свързват със съзвездията, които виждат в небето. За хилядите години оттогава обаче, агенцията отбелязва, че позицията на тези съзвездия е изместена, заради едно малко колебание (прецесия) в оста на Земята. Това означава, че тези съзвездия днес вече не са на същите места, когато древните вавилонци са ги наблюдавали.

"Ние не сме променяли никакви зодии, ние просто пресмятахме", заяви Браун. "Статията в The Space Place е за това, че астрологията не е астрономия, а е реликва от древната история, и се посочва, че науката и математиката исе развиват от наблюденията на нощното небе."

Как тази информация на НАСА се е оплела с опит да се модернизира зодиака все още не е ясно.

Засега се знае, че независимо какво може да сте прочели в интернет тази седмица, НАСА все още няма абсолютно никакъв интерес към вашата зодия.
  
източник: nauka.offnews.bg

 


 
955614