НОВИНИ


НАСА ЩЕ РАЗКРИЕ "ИЗНЕНАДВАЩО" ОТКРИТИЕ ЗА ПОДЗЕМНИЯ ОКЕАН НА ЕВРОПА, СПЪТНИКА НА ЮПИТЕР
22.09.2016

Снимка: NASA

НАСА ще проведе извънредна пресконференция в 14:00 EDT (21:00 българско време) понеделник, 26 септември, за да представи новите открития от изображения, заснети от космическия телескоп "Хъбъл" на ледената луна на Юпитер, Европа, съобщи агенцията.
 
Европа е едно от най-интересните тела в нашата Слънчева система, когато става въпрос за издирването на извънземен живот.
Спътникът има океан, разположен под повърхността му, което го прави едно от най-вероятните места в Слънчевата система, където би могло да има някакъв живот.
Сега НАСА пусна загадъчно съобщение, че има "изненадващи доказателства" за активност, която може да е свързана с наличието на подземен океан на Европа, които ще бъдат обявени в понеделник.
Участници в телеконференцията ще бъдат:
- Пол Херц (Paul Hertz), ръководител на екипа астрофизици в централата на НАСА във Вашингтон
- Уилям Спарк (William Sparks), астроном от Института за космическия телескоп в Балтимор
- Бритни Шмидт (Britney Schmidt), асистент-професор в Института за Земята и атмосферни науки към Технологичния институт на Джорджия в Атланта
- Дженифър Уайзман (Jennifer Wiseman), старши учен по проекта "Хъбъл" в Центъра за космически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд
 

Източник: NASA

Тъй като на Европа вероятно има повече вода в течно състояние, отколкото има на Земята, някои предполагат, че изненадата ще бъдат доказателства за живот.

Ледената луна на Юпитер, Европа е малко по-малка, от нашата Луна - 3100 км.

Европа обикаля Юпитер за 3,5 дни и една и съща страна на спътника е обърнат към Юпитер през цялото време, точно като земната Луна.

Смята се, че има желязно ядро, скалиста мантия и повърхностен океан от солена вода, като Земята.

За разлика от Земята обаче този океан е достатъчно голям, за да покрие цялата повърхност на Европа и тъй като е далеч от Слънцето, повърхността на океана е покрита глобално с лед.

Много експерти смятат, че скритият океан, заобикалящ Европа, се затопля от мощните приливни сили от гравитацията на Юпитер и че може да има в него благоприятни условия за живот.
 

Flickr/ NASA Goddard Space Flight Center

Вместо директно доказателство за живот обаче, според специалисти, по-вероятно ще бъде обявена само стъпка към това откритие.

Съобщението може да е свързано с гейзерите вода, забелязани на Европа през 2012 г. Тази картина показва концепцията на художник за гейзерите на повърхността на Европа.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956846