НОВИНИ


ЗАЩО ДОМАТИТЕ В ХЛАДИЛНИКА СТАВАТ БЕЗВКУСНИ
20.10.2016


Някои храни просто не са предназначени да се съхраняват в хладилник. Такива са и доматите.
 
За много хора това е отдавна известно, но причините, които правят доматите след престой в хладилника безвкусни, бяха неясни.
Ако се разбере защо това се случва, някой ден може да ни помогне да се разработят сортове, които запазват аромата си в хладилник, разказва New Scientist.
Изследването е публикувано в PNAS.
Екип, ръководен от Хари Клей (Harry Klee) от Университета на Флорида в Гейнсвил, решава да разреши проблема като изучава експресията на повече от 25 000 гени в два сорта домати. Те проследяват гените преди, по време на охлаждането и а след изваждането на доматите на стайна температура.
Охлаждането е стрес за едно тропическо растение като доматите, то намалява активността на стотици гени. Някои от тях произвеждат ензими, отговорни за синтезирането на летливи химикали, които правят доматите по-вкусни и им придава по-сложен, привлекателен аромат.
Много от ензимите никога не се възстановяват, дори и след като доматите са върнати обратно на стайна температура. Тестовете потвърждават, че охлаждането наистина води до по-малко ароматни домати.
Допълнителният анализ показа, че охлаждането, водещо до промени в ДНК метилирането, засяга много гени.
Метилирането представлява прибавянето на метилови групи (CH3) към 2 от 4-те нуклеотидни бази в молекулата на ДНК (към цитозиновата-животни и адениновата-бактерии). Тази химична реакция променя функцията на ДНК, така че при по-ниски нива на метилиране гените са активни, а при по-високи – не.
Тъй като метилирането е общ механизъм на изключването на гени за дълъг период от време, това може би е причината за дълготрайния ефект на охлаждането върху вкусас, заяви Клей.
С тази информация, фермерите могат да селектират сортове с по-малко чувствителни към температурата ензими или пък да изберат такива сортове домати с генни варианти, които по-малко се влияят от студ, коментира той.
Другата идея на работата не Клей е проста: "Не слагайте доматите си в хладилника".
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1014984