НОВИНИ


КОЙ Е ИСТИНСКИЯ ВИ ЗОДИАКАЛЕН ЗНАК, СПОРЕД АСТРОНОМИЯТА
23.10.2016

Снимка: Wikimedia Commons

Наскоро се вдигна доста медиен шум покрай новината, че от НАСА тайно са променили зодиакалните знаци, което хвърли в смут мнозина. Можем ли сами да разберем коя е нашата зодия и как това ще се отрази на житейските решения, които вземаме от тук нататък?
 
Всяка година в резултат на движението на Земята по орбитата й около Слънцето то изминава път по небесната сфера, наречен еклиптика. Следвайки този път Слънцето, искаме или не преминава през 13 от общо 88 официално съществуващи съзвездия. Това са Риби, Овен, Бик (Телец), Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Змиеносец, Стрелец, Козирог и Водолей. Тези съзвездия били наречени зодиакални. Думата „зодиак“ произлиза от древногръцкото ζῳδιακὸς κύκλος (Zodiacos cuclos) и означава „кръгът на животинките“, подчертавайки връзката между имената на съзвездията и митичните животни, заложени в зодиакалния кръг.
Познатият ни зодиакален кръг датира от времето на древен Вавилон. През 2-ри век от н.е. Птоломей, използвайки знанията на древните Вавилонци и разделя небето на 12 равни части от по 30°, като вместо номерация от 1 до 12 дава име на всяка част, използвайки имената на зодиакалните съзвездия. Това разделение е наречено „тропически зодиак“ и се използва и до днес. Птоломей е знаел за преминаването на Слънцето през Змиеносец, но е счел да не го използва при съставянето на зодиакалния кръг. Думата „тропически“ произлиза от гръцкото tropikos („въртя се“) , като една тропическа година е времето, за което Земята изминава своят път около Слънцето и е равно на 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,9747 секунди. Нашият календар се основава именно на това време.
 

Приливните сили от Слънцето причиняват клатушканеto na оста на Земята за период от 26 хиляди години. Източник: NASA

Причината периодично да се появява информация за „промяна“ в зодиака следва от едно явление, наречено прецесия. Това е “клатушкане“ на земната ос с период около 26 000 години, като явлението е напълно естествено и не води никакви фатални последствия след себе си. При прецесията пролетната равноденствена точка се премества с около 50 секунди всяка година и докато преди 2000 години е била в Овен, то сега е в Риби.
 

Прецесията на земната ос предизвиква местоположението на равноденствията да се случи по-рано всяка година. Тук е показано как разположението на Слънцето в деня на пролетното равноденствие (21-ви март) се е местило над 6000 години. Източник: Kevin Heagen (via Wikipedia)

Така се оказва, че имаме два зодиака – един астрономически и един тропически, използван от западната астрология.

Астрономическият зодиак отчита прецесията на Земята и промените, които следват от това, докато тропическият зодиак използва данни от преди повече от 2000 години. Това означава, че вашата зодия не се определя според деня, в който сте родени, а според същия ден, но преди 2000 години.

Според астрономията Слънцето преминавайки по своя път през различните зодиакални съзвездия „стои“ различно време във всяко едно от тях. Най малко време пребивава в Скорпион - 8 дни, 9 часа и 36 минути, а най – много в Дева – 44 дни и 12 часа. Според астрологията тези периоди са строго фиксирании са равни на една дванадесета от зодиакалния кръг или приблизително 30,4 дни.

Съществуват и идеи, които отчитат и преминаването на планетите (без Плутон) през различните съзвездия, тези съзвездия са наречени паразодиакални и ако ги добавим към останалите общият им брой става 25.

На конференция на Международната Астрономическа Асоциация през 1928 година на която са били дефинирани границите, координатите и са били приети официалните международни имена на съзвездията зодиакалните съзвездия официално са 13, а броят на всички съзвездия е 88, по 44 във всяко полукълбо.

Но от къде идва разминаването между общоприетите схващания за 12 зодии и броя на зодиакалните съзвездия през които преминава Слънцето?

Просто зодиакалните знаци (т.нар. зодии) използват имената на астрономическите съзвездия, но не съвпадат с тях.

И така – коя зодия сте? Вижте сами:
Следващият път когато се чудите коя зодия сте просто върнете зодиакален знак (знак и половина в някои случаи) назад за да получите зодията си в наши дни. И не се притеснявайте – няма научни доказателства, че зодиакалните знаци и тяхната промяна оказват някакво влияние на житейските решения, които вземате.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
955691